Крем пита с череши
Добави към моето меню
Крем пита с череши
рецепта Дoбромира Стайкова
Продукти:
1/2 пак.-фини кори Белла
50гр.-масло
Корите се оставят без опаковката за 1 час да подсъхнат.След това се начупват в тава и върху тях се поставят пърченца масло.Пекат се във фурната като постоянно се разбъркват.След каго получат златист загар се вадят и оставят да изстинат.Разпределят се върху тях череши от сладко.
Крем:
1л.-прясно мляко
5бр.-жълтъци
10с.л.-захар
6с.л.-брашно
100мл.-вода
30гр.-масло
ванилия
коняк
Жълтъците се разбиват с водата и към тях се добавя брашното .Сместа трябва да е с консистенцията на боза.
Млякото се загрява заедно със захарта . Малко преди да заври се добавя жълтъчната смес,при непрекъснато бъркане.Вари се до сгъстяване и накрая се добавя масло и ванилия.Готовия крем се оставя да се поохлади.Корите се поставят в тавичка и се заливат с охладения крем.После с вилица се надупчва, за да се разпредели крема навсякъде.
Белтъчна смес:
5бр.-белтъци се разбиват с малко пудра захар /2,3с.л./ и капка лимонов сок до сгъстяване.Белтъчната смес се разпределя върху питата и се пече на горен реотан при 150 градуса до леко златист загар.