Последни Рецепти
Последни Статии

Домашна баница /спомен за баба ми/

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Домашна баница /спомен за баба ми/
рецепта Дoбромира Стайкова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

domashna banica

Тази домашна баница я правя благодарение на баба ми.Когато бях малка тя ме научи да точа.
Винаги ми даваше да пробвам .Дори и да се скъсаше някъде кората не беше проблем.
Лятото на двора под лозницата изваждаше маса ,продукти и точилка.Замесваше голямо тесто правеше го на топчета и всяко разточваше.После корите ги нареждаше на двора върху вестници да съхнат на слънце.След това ги начупваше и прибираше в памучна торба ушита за тях. Така през студените зимни дни приготвяше прекрасна домашна юфка поръсена с много сирене.Най-вкусната!
След години се научих сама да си замесвам тестото и да точа кори ,но такива ,че “през тях да се чете вестник”,както казва майка ми.

За корите:
1кг.-брашно
щипка сол
няколко капки оцет,
1.с.л. -олио.
За плънката:

3-яйца,
сирене около 400гр.
2,3с.л.- кис.мляко,
1/2ч.ч.-олио
сирене- около 400гр.
щипка сода бикарбонат

Омесва се тесто не много твърдо.Дели се на 8 топчета и всяко се разточва на фина кора.С плънката се наръсва всяка кора и се завива на руло . Поставя в подмазана тавата.Започва се от центъра докато се изпълни.От горе се нарязват парченца масло и се пече на 200гр до златист цвят.След изваждане се напръсква с малко вода и се завива с чиста кърпа за 10-15мин

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории