Крем супа от тиква
Добави към моето меню
Крем супа от тиква с карамелизирани семки
рецепта Анна Мориц
тиквата е символ на есента, оранжева, вкусна, освен печена може да приготвим и вкусна супа с нея
Продукти за супата
300 гр. тиква (200 гр изчистена)
1 глава лук
2 с.л. зехтин
2 малки картофа
50 мл бяло вино
щипка сол
прясно смлян бял пипер
зеленчуков бульон или вода
100 мл сметана
За карамелизираните семки :
Тиквени семки
1 с.л.пудра захар
Приготвяне:
* Тиквата, лукът и картофите се изчистват, обелват и нарязват на кубчета.
* Лукът се задушава в зехтин, добавят се нарязаните тиква и картофи. Задушават се. Добавя се бялото вино и зеленчуковия бульон.
* Супата се вари 30 минути, после се пюрира всичко и се овкусява. Може да се добави още вода или бульон.
* Сметаната се разбива, добавя се към супата и още веднъж се разбърква.
За карамелизираните семки:
Тиквените семки се запичат в тиган, добавя се пудрата захар и се бъркат с дървена лъжица до карамелизиране. Накрая се прибавя маслото, разбъркват се и се ползват за украса при сервиране.