Последни Рецепти
Последни Статии

Крем пита със сладко

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Крем пита със сладко от боровинки
рецепта за крем пита с домашно приготвен блат, която можете да направите с любимото си сладко – от боровинки, ягоди, касис, вишни или френско грозде.

за тестото:
2 яйца
1/2 к. ч. захар
1 к. ч. прясно мляко
1/2 к. ч. олио
400 г брашно
1 пакетче баклувер
1 бурканче сладко от боровинки

за крема:
1 л прясно мляко
12 с. л. захар
4 яйца
8 с. л. брашно
2 с.л. чисто масло
1 пакетче ванилия
1 ч. л. кора от лимон

* Яйцата и захарта се разбиват с миксер до крем. Добавя се млякото и олиото. Постепенно се добавя смесеното с баклувера брашно. Замесва се меко маслено тесто.

* Тестото се разделя на три еднакви топки. Оставят се да починат загънати с фолио в хладилник за окло 30 мин. След което се разточват на тънки листове. Всеки един се поставя в намаслена тава и се изпича в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути. След това се обръщат върху хартия за печене или оризова хартия (паус) и се оставят да изстинат.

* Прясното мляко се сварява с 9 с. л. от захарта. В отделен съд 3 с. л. захар и яйцата се разбиват с миксер, като постепенно се изсипва брашното. Добавя се разтопеното масло. Когато стане еднородна, сместа се излива на струйка в горещото мляко, като постоянно се бърка с тел. Ври на тих огън и се разбърква без прекъсване, докато леко се сгъсти. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.

* В тавата, която е използвана за изпичане на корите, се поставя първата кора, отгоре се излива 1/3 от горещия крем, слага се втората кора, върху нея се разпределя сладкото от боровинки, налива се още 1/3 от крема и се затваря с третата кора, която се намазва с последната част от крема. Оставя се да изстине и отлежи поне 6 часа. Поръсва се със смлено орехови ядки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории