Празнично ястие със заек
Добави към моето меню
Празнично ястие със заек
рецепта от българската национална кухня, чудесно ястие за празничната трапеза
1 заек
2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. стерилизирани гъби
2 – 3 с.л. олио
1 ч.ч. спанак
1 морков
4-5 глави лук
джоджен на вкус
магданоз
черен пипер и сол на вкус
Заекът се накисва в студена вода с 2 с.л. оцет за няколко часа. След това се нарязва на порционни парчета и се запържва в 2 -3 с. л. олио. Налива се гореща вода, колкото да го покрие, и месото се вари около 40 – 50 минути, докато омекне и започва да се отделя от кокала.
Лукът се нарязва наситно и се задушава. Сипва се оризът, налива се малко вода и когато оризът омекне, се прибавят нарязания спанак, настърган морков, магданоз и джоджен.
Добавят се и нарязаните на филийки гъби. Подправя се с черен пипер и се залива с 6 ч. ч. от бульона, в който се е варил заекът.
Оризът се прехвърля в тава и отгоре се нареждат парчетата заешко месо.
Ястието се пече до готовност при температура 200 градуса.
30.12. 2006
Хареса ми така предложената рецепта.Заешкото месо е много вкусно и много полезно:)))Благодаря на хората,които са я изпитали:)))