Последни Рецепти
Последни Статии

Кренвиршки

Добавено в Хляб, питки

Добави към моето меню

Една от първите рецепти, които се научих да приготвям в Студенстски град бяха – Кренвиршки – рецептата беше толкова бърза и безотказно лесна за приготвяне и вкусна, че се правеше редовно. Бяха необходими 3-4 кренвирша и 1 пакет тесто от магазина. Тестото се разделяше на топки, които се разточваха на фитил и се увиваха около парче кренвири. След като се изпекат се поднасят най-добре с айрян.
След това производителите на кобаси у нас направиха така, че да не рискуваш да купуваш кренвиши, а тастото е нещо, което трябва да бъде колкото се може по-малко и по-рядко в менюто.

Но тази рецепта за кренвиршки споделена от ‎Валентина Кисьова изкушава и те кара да планираш кога да ги приготвиш за закуска на твоето семейство.

кренвиршки
С едно тесто кренвиршки, пици, а може и мекици.

Продукти:
7 г суха мая
250 г топла вода или прясно мляко
2 яйца
1 к.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 500-600 г брашно
кренвирши
кашкавал
лютеница
чубрица

Начин на приготвяне:
* От изброените продукти се замесва меко тесто. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета и се оставят да втасат. След това всяка топка се разточва на елипса.
* По средата се намазва с лютеница, слага се малко настърган кашкавал и отгоре кренвирш. Отстрани тестото се реже на пет места и се плете върху кренвирша.

кренвиршки 2

* Слага се в тава – или тавата трябва да е намазана с мазнина, или използвайте хартия за печене. Така приготвените кренвиршки се оставят да втасат, намазват се с разбит жълтък, поръсват се с чубрица и се пекат на 170 градуса.

Стават много вкусни, мекички, подходящи за млади и стари. Направо се топят в устата.
Идея: Към плънката може да добавите още зеленчуци и продукти според сезона и наличостите в хлдилника

кренвиршки 1
Оформени като пица

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории