Кренвиршки
Добави към моето меню
Една от първите рецепти, които се научих да приготвям в Студенстски град бяха – Кренвиршки – рецептата беше толкова бърза и безотказно лесна за приготвяне и вкусна, че се правеше редовно. Бяха необходими 3-4 кренвирша и 1 пакет тесто от магазина. Тестото се разделяше на топки, които се разточваха на фитил и се увиваха около парче кренвири. След като се изпекат се поднасят най-добре с айрян.
След това производителите на кобаси у нас направиха така, че да не рискуваш да купуваш кренвиши, а тастото е нещо, което трябва да бъде колкото се може по-малко и по-рядко в менюто.
Но тази рецепта за кренвиршки споделена от Валентина Кисьова изкушава и те кара да планираш кога да ги приготвиш за закуска на твоето семейство.
С едно тесто кренвиршки, пици, а може и мекици.
Продукти:
7 г суха мая
250 г топла вода или прясно мляко
2 яйца
1 к.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 500-600 г брашно
кренвирши
кашкавал
лютеница
чубрица
Начин на приготвяне:
* От изброените продукти се замесва меко тесто. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета и се оставят да втасат. След това всяка топка се разточва на елипса.
* По средата се намазва с лютеница, слага се малко настърган кашкавал и отгоре кренвирш. Отстрани тестото се реже на пет места и се плете върху кренвирша.
* Слага се в тава – или тавата трябва да е намазана с мазнина, или използвайте хартия за печене. Така приготвените кренвиршки се оставят да втасат, намазват се с разбит жълтък, поръсват се с чубрица и се пекат на 170 градуса.
Стават много вкусни, мекички, подходящи за млади и стари. Направо се топят в устата.
Идея: Към плънката може да добавите още зеленчуци и продукти според сезона и наличостите в хлдилника
Оформени като пица