Пържени кюфтета
Добави към моето меню
Пържени кюфтета
рецепта класика, но малко променена от опита.
1 кг кайма
1 глава кромид лук
1 картоф
1 филия сух бял хляб
1 яйце
смлян черен пипер и чубрица на вкус
1/4 връзка магданоз
50 гр галета
олио за пържене
* В голяма купа сложете каймата и омесете с филията хляб, която предварително сте накиснали с прясно мляко или вода, отцедили и натрошили.
* Прибавят се нарязаният на ситно лук и магданоз, настъргания на ренде картоф и подправките (чубрица, черен пипер, по желание – чесън или босилек)
* Сместа се омесва добре и от нея се приготвят кръгли кюфтета, които се овалват в галета.
* Кюфтетата се изтръскват от галетата и се пържат в предварително загрятата мазнина.
* Обръщат се и се изваждат с дървена лопатка, не се пробождат с вилицата.
* Пържените кюфтета се поднасят с пържени картофи и сезонна салата – това е съчетание класика.
За по-различен и индивидуален вкус може да се добави щипка сух босилек (тогава не се слага чубрица) или 1-2 скилидки чесън.
Кромид лука може да бъде заменен с 2-3 стръка зелен лук.
За да станат хубави кюфтета, каймата трябва да е хубава. В София все още има магазини, където може да си избереш месото, да ти го почистят от мазнината и да ти го смелят. Ако купувате готова кайма изберете телешка или 60% телешко/40% свинско.
По принцип приготвям кюфтетата от предната вечер, а ги пържа на следващия.
Избягвам да приготвям кюфтета и скара от замразявана кайма. И да форсирам размразяването, пр. ж микровълнова фурна. Замразявана кайма използвам за мусака и за приготвяне на паста.
Като привърженик на разделното хранене рецептата си има свой вариант. Когато приемеш даден начин на хранене ти можеш да приготяш отново любимите си рецепти, като замениш някой продукт с друг, дали тогава е друга рецепта, не знам. У дома от години “Пържените кюфтата”
приготвям по тази рецепта, съобразена с принципите на разделното хранене:
0,5 кг кайма (телешка)
1 глава кромид лук или 2-3 стръка зелен лук
1 морков
смлян черен пипер и чубрица на вкус
1/4 връзка магданоз
* Каймата се слага в голяма купа
* Добавя се лука и магданоза, нарязани на ситно
* Добавят се подправките
* Всичко се омесва добре и се оформят кръгли кюфтета, които се притискат леко с длани
* Пържат се в тефлонов тиган със символично количество олио, толкова колкото да покрие дъното.
* Кюфтетата се пържат от двете страни, като се обръщат с дървена лопатка
* Поднасят се със салата от домати и краставици, зелена салата, а през зимата с туршия.