Ориз с фиде, доматен сос и кюфтенца
Добави към моето меню
Ориз с фиде, доматен сос и кюфтенца
Едно много вкусно предложение за семейна вечеря
Рецепта Снежана Костова
Продукти:
за кюфтетата
500 г кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
1 филийка хляб
2 скилидки чесън счукани
Магданоз
черен пипер и кимион на вкус
За ориза:
2 ч.ч. ориз,
2 с.л. фиде
2 с.л. масло
3 с.л. олио
Сол и черен пипер на вкус
За доматения сок:
300 мл смлени домати
2 с.л. доматено пюре
1 глава лук
няколко скилидки чесън
босилек
мащерка
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
• Ориза се изчиства и се полива с гореща вода за едни час (така пише в една турска рецепта за приготвяне на такъв ориз)
• Маслото и олиото се загряват и в тях се запържва фидето до леко кафеникав цвят.
• Добавя се отцедения и измит ориз и той леко се запържва, добавя се водата, посолява се, добавя се черния пипер, захлупва се и се вари на слаб огън, до поемане на водата и неговото сваряване.
• Каймата се омесва от посочените продукти, оформят се малки кюфтенца и се изпържват.
• За доматения сос – запържва се в олио нарязания лук, добавят се нарязаните скилидките чесън, пържи се за кратко. Слагат се доматите, разреденото с малко вода доматено пюре, солта и подправките. Вари се до желаната гъстота.
• Ориза се изсипва в подходящ съд, леко се притиска, захлупва се с подноса, в който ще бъде ястието и се обръща, така че ориза да отиде в подноса, слага се отгоре доматения сос и се нареждат кюфтенцата.
kufteta oriz fide