Последни Рецепти
Последни Статии

Кукериада

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Национален кукерски празник “Кукериада”
Къде: община Тунджа, Ямбол
Кога: 22 – 25 февруари 2019 г.

kukeriada

Националният кукерски празник “Кукериада” ще се проведе в ямболската община Тунджа. Откриването е вечерта на 22 февруари в село Чарган с участието на Валя Балканска и фолклорен ансамбъл “Тунджа”.

Фестивалът се провежда за първа година и в него ще бъдат включени 12 села на общината и кукерски групи от всички краища на страната. Акцентът е в съботния ден, когато е конкурсната програма. За автентичността на изпълнението на ритуалите ще следи жури с председател проф. Георг Краев.

Панаир на траханата
Над 50 са участниците, които ще се представят в панаира на траханата и кукерската трапеза в село Кабиле, за децата е предвидена кулинарна работилница за приготвянето на характерните за района тестени изделия.
– 23.02. с. Чарган – Панаир на траханата и кукерската трапеза с участието на Иван Звездев

– 24.02. с. Кабиле – Детска кулинарна работилница с Иван Звездев „Гюзлеми и карталаци”;

– 24.02. село Генерал Инзово – Кулинарно предизвикателство „Да сготвим бежанешки катми” – с участието на Иван Звездев и жените на село Генерал Инзово. Дегустация.

Как се прави траханата?
Замесва се тесто от брашно, мая, черен пипер, чубрица… Втасва поне 2 пъти, след което се претрива с още брашно на трохи. Изсушава се на слънце и се съхранява в платнени торби. Хапва се като каша или гъста супа – топчетата от брашно и подправки се изсипват в гореща вода и се бъркат до омекване на парченцата.

Гюзлеми на сач
По рецептите на баба
Гюзлеми на сач

Рецепта за карталаци

Катми на чугунен тиган
Катми на чугунен тиган
Лесни и ароматни

Сред съпътстващите прояви са и фотопленерът “Долината на кукерите”, работилници на открито, концерти на фолклорни състави.

В село Генерал Инзово ще бъде представен народният обичай “Джамал”.

Домакини на кукерските празници с участието на местни и гостуващи групи от страната ще бъдат още селата Маломир, Челник, Победа, Калчево, Хаджидимитрово, Дражево, Кабиле, Козарево, Стара река, Веселиново, Могила. В

Националният кукерски празник “Кукериада” се провежда под патронажа на Министерството на културата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории