Пасхален кулич
Добави към моето меню
В Русия за Великден се приготвя вид сладкиш, който се нарича „кулич“ Като се види рецептата се разбира, че това е вариант на козунак. Рецептата е на готвача на президента на Русия.
Това е традиционна рецепта, която се използва през годините. Единственото, което се променя това е украсата на кулича.
Пасхален кулич
Продукти:
440 г брашно
130 г краве масло
14 г суха мая
8 г ванилин
140 г стафиди
2 с.л. коняк, 10 мл
180 захар
10 г сол
60 г захаросани портокалови корички (цукати)
45 мл прясно мляко, 3,2% масленост
Начин на приготвяне:
• Пресява се брашното. Стафидите се заливат с коняка рецептата на един от най-добрите кулинарни блогъри в Русия – Татьяна Шуплецова
• Половината от лякото се загрява до 40 градуса, добавя се маята и 1/3 от брашното и се оставя за 30 мин докато сместа удвои обема си
• След това се добавя останалата част от прясното мляко, сол, захар, ванилин и се замесва тесто
• По желание може да се добавят яйца, тогава брашното се увеличава
• Към края на замесване на тестото се добавя разтопеното (изстинало, а не горещо) краве масло, захаросани портокалови корички и стафидите, предварително напоени с коняк
• Готовото тесто се поставя на топло място за 2 до 2,30 часа, докато обема се увеличи над два пъти
С тези продукти се приготвя 1 кг кулич, но може да се раздели на части, които да се оформят. При оформянето използвайте растително масло. Кулич се пече в специална форма. Печенето отнема около 50 мин.
Украсата на кулич е според желанието ви.
Кулич – рецептата на един от най-добрите кулинарни блогъри в Русия – Татьяна Шуплецова