Последни Рецепти
Последни Статии

Велики четвъртък

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица.

На Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: “Вземете, яжте, това е моето тяло!”. После вдигнал чашата и казал: “Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете.” След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.
Отишъл в Гетсиманската градина да се моли и да чака предателя.
В този ден се отслужва Света Василиева литургия.

tajna vecherya
Тайната вечеря, Леонардо

По традиция на Велики четвъртък преди изгрев се боядисват великденските яйца. Първото яйце трябва да е червено – символ на Христовата мъченическа кръв. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им за здраве. Първото яйце се пази в къщата през цялата година, за да носи здраве, добра реколта и щастие на домакините. Старото яйце според поверието се изхвърля в течаща вода. Второто яйце също се боядисва в червено. Вярващите го оставят в църквата след празничната литургия в полунощ в събота срещу неделя.

pisani egg
писани яйца, направени от Виолета Демирева

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. У нас те се наричат по няколко начина – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.
gl3
Великденски венец – руло

В този ден се замесват и великденските козунаци. Сладкият обреден хляб символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в червено яйца – кръвта му.
На Разпети петък не се боядисват яйца и не се меси.
Рецепти за козунак

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството то започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв

Подготовката за великденските празници може да бъде довършена в събота.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории