Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарни традиции в Европа

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Кулинарията на Стария континент
Унгария е дала гулаша, Чехия – кнедлите. Какво ще даде България? – ракия, кисело мляко и кебапчета? ако имате идеи, пишете

Всяка страна внеся в ЕС и своята национална кухня. Трапезата на европейското семейство е богата на апетитни манджи, невероятни вина и естествено бира. Унгария е внесла в европейския “миш-маш” от различни ястия своята световноизвестна супа гулаш. Тя представлява телешко варено с чушки и картофи и характеризира пикантното унгарско кулинарно изкуство. “Кухнята на страната води началото си от времената, когато унгарците все още живеят като номади в степите на Азия”. Унгарското кулинарно изкуство е съчетало в себе си азиатската традиция и изтънчеността на италианската и френската кухня.

Освен известния гулаш, който в миналото е бил приготвян от овчарите на открито в големи казани, Унгария се слави и с прекрасната рибна супа, палачинките с пълнеж от месо или сладко и различните видове колбаси. А за да преглътнете по-добре всички тези деликатеси, трябва да ги полеете с токайско вино, което крал Лиу ХIV нарече “виното на кралете и крал на виното”.

Полша, предлага своите пироги. Те представляват тесто, в което са завива сирене, месо, зеле или гъби. Обикновено се сервират с бекон. Поляците са популярни и със своите плачки – пържени настъргани картофи, гарнирани с извара, и осчипек, или овче сирене.

Типичното блюдо в Естония е вереворст, или кървавица.

Литовците пък ще се включат със своето цепелинаи, което представлява картофи, пълнени с месо или сирене.

Типичното чешко ястие вепро-кнедло-зело е печено свинско със специфичен сос, и кнедлинки – картофени кюфтенца. Чехите са майстори и на свичкова, или говеждо филе с извара, което се предшества от зеленечка – зелева супа, или чернечка – чеснова супа.
Те са горди и със своята бира, която е сред най-хубавите в света. С

В съседна Словакия са майстори на супите. Капустница е супа от зеле, сушени гъби и свинско месо, а сосовицата е супа от леща с мляко. Фасулова полиевка е специфична бобена супа. Типичното основно ястие тук е бриндове халуски со скварками – картофи и брашно, покрити с бриндза – козе сирене, върху което се поставя скварки – малко парченце бекон.
Всичко това е полято с извара от козе мляко – зинчица. Словаците харесват и ятернице – колбаси с месо и ориз, които обикновено се сервират като мезе към сливовицата или боровичка – борвинково бренди.
В Словения кулинарното изкуство е силно повлияно от съседите – Италия и Австрия. Например завитек е словенската версия на известния австрийски десерт апфелщтрудел.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории