Последни Рецепти
Последни Статии

червило

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

През средновековието гримираните дами отивали на кладата. Афродита прелъстила Парис с червило
Устните на Нефертити ухаели на ръжда, в древен Египет водели войни за багрилата

червило

Жена без грим е като ястие без сол, твърди римският философ Плавт. Дали обаче още в зората на човечеството червилото е било елегантното женско оръжие? Някои историци винят Сатаната, че пръв подучил жените да очертават с тъмни контури очите си, а устните и бузите да рисуват с кармин. Според апокрифната книга на Енох пръв падналият на Земята ангел бунтар показал на дамите най-подходящите минерали, мазила и оцветители, с които да съблазняват мъжете. Известно е, че още в древността жените правели червило с помощта на 3 основни вида природни оцветители: минерални – живачни, сулфиди и метални оксиди, биологични багрила от типа на кармина и растителни – шафран и къна.

Казват, че устните на Нефертити ухаели на ръжда. Според някои източници червилото е един от безбройните патенти на древен Египет. Тогавашните знатни дами придавали на устните си по-привлекателен вид, като ги мажели със смес от метални оксиди и пчелен восък. Ефектът бил убийствен в буквалния смисъл. Да целунеш начервени с подобно мазило устни, било като да изпиеш чаша с отрова.
Казват още, че древната египетска царица Хатшепсут се отправила на военен поход в далечна митична страна с чисто козметична цел, понеже се говорело, че там можело да се намерят безвредни червени багрила. Всъщност ставало въпрос за карминена боя, която извличали при стриването на насекоми, живеещи в кактусите, и козя мас.
Древните египтянки били толкова влюбени в червилата си, че ги поставяли в саркофазите, за да ги отнесат в задгробния свят.
Самата Афродита ползвала подобна помада за устни. Според популярния древногръцки мит Парис дал златната ябълка, предназначена за най-красивата дама, обитаваща Олимп, именно на богинята на любовта. По-късно обаче обвинили Афродита, че спечелила най-древния конкурс за красота с измама, понеже изрисувала устните си с червило, а бузите – с пудра.
Простосмъртните гъркини също се червели с карминени помади. През XI в. кръстоносците пренесли на Запад елинските червила като дарове за любимите си дами.
В годините на мрачното средновековие червилото е обявено за дяволска хитрина, а жените, които дръзвали да се разкрасяват, обявявали за вещици и горели на клада.
Едва през Ренесанса красивото и хармонично тяло е издигнато в култ, червилото е реабилитирано и се връща в дамските чантички. По това време обаче грим можели да носят само аристократките. През XV-XVI век Италия и Франция се превръщат в център на козметична индустрия. В родината на Петрарка се появила арсеновата пудра на сеньора Тофана. Дамата давала указания как се ползва мазилото. Аристократките трябвало да го слагат на бузите си само ако съпрузите им са наблизо. После да изискат хиляди гальовни целувки. Резултатът бил повече от впечатляващ – 6000 дами овдовели мълниеносно, а сеньора Тофана била екзекутирана.
През Ренесанса модата на макиажа налага жените да ползват тонове пудра и ярки червила. Достатъчно е да си припомним парадните портрети на Елизабет I (1533-1603). На тях английската кралица е изрисувана с неестествено избелено лице и контрастиращи кървави устни. Дамите ползват подобен тежък грим, за да не изостанат от модата, а и да прикрият недостатъците на лицето си. Неслучайно малко по-късно, през XVII в., английският парламент приема закон, според който всеки мъж има право да се разведе със съпругата си, ако открие, че не е толкова красива, колкото преди сватбата.
По времето на Луи XVI, управлявал Франция през XVIII в., напудрените в розово бузи и начервените устни се приемат за символ на здраве и жизнерадост. Червилото става любим аксесоар не само на дамите, но и на техните кавалери. Било прието мъжете да очертават устните, за да изпъкват на фона на напудрените им лица и бради. През XIX в. английската кралица Виктория обявява ползването на грим за вулгарно и неестетично. За красиви и аристократични се смятат само дамите с бледа кожа и естествен тен на лицето. Червила и пудри осмеляват да слагат актрисите и жриците на любовта. В Япония само гейшите пудрели лицата си и рисували устните си с мазило, приготвено от стрити шафранови листчета.
Пак Франция позволява на червилото да стигне и до жените от народа. В края на XIX в. по улиците на Париж работничките в заводите, шивачките и модистките почват да червят предизвикателно устните си. Отровните мазила сса забравени, през 1882 г. е създадена т. нар. винена помада, приготвена от прясно мляко, пчелен восък, корени и зрънца от черно грозде, и целувките стават повече от ароматни и опияняващи. За пълния триумф на червилото помага внедряването на синтетичните багрила и появата на нямото кино. Черно-белите ленти налагат образа на красавиците с огромни горящи очи и устни с цвят на тъмно грозде.

Малки тайни за слагане на червило

Червилото е излязло от очертанията на устните?
С помощта на клечица за уши попийте излишното. Сложете малко фон-дьо-тен, пак с помощта на клечица за уши, после напудрете и отново поставете червило с четчица, за по-голяма прецизност.
Можете с молив-коректор да очертаете устните за перфектен завършек.

За да издържа червилото ви по-дълго…
Преди да поставите червило, сложете фон-дьо-тен и пудра върху устните. Нанесете слой червило, попийте го с кърпичка, като “захапете” салфетка, след което сложете още един слой червило.

За естествен вид…
Изберете червило с цвят близък до този на устните. Сложете на долната устна, после стиснете устни, за да се оцвети и горната.

За по-изкусителни устни…
След като сложите червилото, добавете малко блясък за устни. Ако искате да придадете обем- с четчица сложете блясък само в средата на долната устна.

През почивните дни…
През уикенда или когато искате да сте естествена, сложете молив за устни и безцветен блясък.

За да получите истинския цвят на червилото
За да изглежда на устните ви червилото такова, каквото е в опаковката, сложете на устните си фон-дьо-тен преди да поставите червилото.

Налки тайни за балсама и гланца за сустни
Помните ли още зимата? Тогава не изваждахте балсамчето за устни от чантата си, нали.
Разликата сега, е че слънцето и топлината изсмукват водата от тях и те започват да болят също така неприятно, както и през зимата.

Балсамът за устни е вашето ( нашето) спасение. Изберете си такъв, който е с UV-защита, без значение дали ще ходите на плаж или само на кафе с приятелки.

Другият продукт за устни, различен от вечното червило, е гланцът за устни, който определено се настани удобно в дамските ни чантички.
Безцветен, с блясък, с лек нюанс, гланцът за устни дава с едно нанасяне това, което повечето червила не могат. Изкусителни блестящи устни, без цветът да се натрапва.
Ако имате проблем с издръжливостта на гланца за устни, можете да сложите на устните си малко пудра или молив за устни в подходящ цвят, за който гланцът да се “захване”.
През деня е по-подходящо да използвате безцветен гланц с лек блясък, особено когато нямате възможност да се отбиете някъде, за да си “напудрите носа” ( в случая- да си оправите гланца за устни).

Средният вариант, между балсам и гланц, са балсамчетата за устни с брокат, които са идеален вариант за жени, които не все още не са достатъчно умели в поставянето на грим и червило.
А когато не сте в настроение да се гримирате, но все пак не искате да излизате съвсем неглиже, малко гланц за устни ще освежи лицето ви.

И не на последно място- имайте предвид, че повечето мъже не харесват вкуса на гланца за устни и “лепкавото” усещане, което оставя върху техните устни.

Как да предпазим устните си от вятър и студ

По всяко време на годината могат да възникват проблеми с устните – те съхнат, изпръхват, напукват се. Особено чести са обаче проблемите, които възникват през есенно-зимния сезон.
Ако устните са изпръхнали, вечер те трябва да се намазват с олио с витамин Е или само с мед. След 20 минути медът може да се оближе или почисти. Трябва да се пият повече течности, за да се избегне обезводняването на целия организъм.
Пукнатините в ъгълчетата на устата са признак за недостиг на витамин В. Тогава в храната трябва да се включат повече бобови култури, зеленчуци със зелени листа и млечни продукти.
За устни, които се белят, може веднъж седмично да се прави маска от извара, сметана и настъргани на ситно моркови.
Разбира се, не трябва да се пренебрегват и различните прахове, кремове и специални вазелини за устни

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории