Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на плодородието в Кюстендил

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Празник на плодородието
Къде: Кюстендил
Кога: 29 септември 2018 г.

За да разберете колко богата е българската земя и какви плодове ражда може да си пожелаете да се окажете в края на септември в центъра на овощната градина на България.
На всеки сезон в Кюстендил има един голям празник
– През пролетта на черешата
– През лятото е Панагия – въздигането на хляба
– През есента – фестивал на плодородието.

Festival of Fertility 9

Празник на плодородието в Кюстендил – фоторазказ от празника през 2014 г.

Празникът на плодородието в Кюстендил започва в 11.30 часа е началото на карнавал на плодородието с участието на малчугани от детските градини.
В 12 часа е официалното откриване с представяне на сортове ябълки от Институт по земеделието Кюстендил.Тогава е началото на кулинарните демонстрации и конкурса „Плодородието в Кюстендилския край”.
В 14.00 часа започва празничната програма, а в 20.30 ч. спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе”.

Организирани са конкурси за „Най-голяма ябълка”, „Най-красиво аранжиран щанд”, „Плодове и зеленчуци характерни за кюстендилския край“, „Карнавал на плодородието“ и „Атрактивни зони и масови занимания”, с което се насърчава представянето на атрактивни и впечатляващи произведения на изкуството.

През годините са отличавани плодове и зеленчуци с изключителни размери – картоф, тежащ 1,300 гр. (с.Жабокрът), чушка с дължина 41 см (с.Ябълково), лук – 950 гр. (с.Багренци), ябълка – 645 гр.(с.Таваличево).

Festival of Rich Harvest

За първи път към “Празника на плодородието” в Кюстендил ще се проведат състезателни игри- отборни, семейни или индивидуални щафетни игри. За най-добрите, класиралите се на първите 3 места ще има парични награди. Надпреварите ще са на 30 септември, от 11 часа на площад “Велбъжд”. Отборните щафетни игри са на елиминационен принцип: в първи кръг- предаване на чувал със зелки и финална стрелба в бидон; на полуфиналите- предаване на кошница с ябълки и сортиране в касетки, и на финала- предаване на количка с тикви и финално подреждане на тиквите по номера. Паричните награди са 300- 200- 100 лв., съответно за 1-2-3 място.

В игрите на Фестивала на плодородието могат да се включат и семейства, като при тях наградите за призовата тройка са съответно 200- 150-100 лв. В първият кръг ще се реди пирамида от пластмасови чашки, на полуфиналите ще има подхвърляне на ябълки и стрелба в чувал, а на финала- предаване на сливи с лъжица и стрелба в чашка. Интересни игри са замислени за индивидуалните участници: клякане с касетка с ябълки, белене на картофи и пренасяне на вино и наливане в дамаджани. Наградите за първите трима са 70- 50- 30 лв.
Спортните клубове от общината са поканени да демонстрират спортовете си в специално обособени зони, като така да провокират интерес към децата, към младите хора да спортуват

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории