Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарни тайни за рецепти с кайма

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Често, когато мислим какво да сготвим, посягаме към каймата, защото с нея могат да се направят много и най-различни видове ястия, които са любими на малки и големи.
Важно е каймата да е хубава! За да бъде такава ней-добре е да изберем месо в магазина и да помолим да ни го смелят. В големите магазини предлагат такава услуга. Или в домашни условия, ако имаме уред с който да го направим.
Какво месо да изберем. В нашата кухня основно каймата е от свинско месо или кайма смес – телешко и свинско месо, най-често 40/60. Кайма може да се приготви от пилешко месо, агнешко или от риба.

kajma mincer pix melene

От смляното место можем да приготвим мусака, със спагети, принцеси, кюфтета и какво ли още не. Всичко, което ни е нужно, е добре овкусена кайма и малко въображение.

Но като при всяко нещо, така и приготвянето на каймата си има своите малки тайни и трикове, които ще ви споделим днес. Вижте ги в галерията ни!

Тайните трикове, които правят всички ястия с кайма вълшебно вкусни

– Ако приготвяте кайма за кюфтета, най-подходящите подправки за нея са сол, черен пипер, чубрица, кимион и магданоз. По желание бихте могли да добавите ситно нарязан зелен лук и яйце.

– Винаги купувайте отделно месо, от което да ви смелят кайма, тъй като освен че ще сте сигурни, че тя действително е от месо, ще можете да я овкусите по свой собствен вкус в зависимост от това какво ще приготвяте с нея

– Ако желаете да направите по-малки кюфтенца за пържене, които да са по-бухнали, добавете и малко сода към вече приготвената кайма.

– За да не бъде каймата прекалено суха, добавяйте към нея и малко сланина, или избирайте по-тлъсто месо за приготвянето ѝ. Препоръчително е то да е смес от свинско и телешко.

kajma mincer pix

– Ако приготвяте традиционната българска мусака или пълнени чушки, освен сол и черен пипер, можете да добавите към каймата също кимион и чубрица, както и малко червен пипер.

– Когато приготвяте спагети Болонезе, месна лазаня или каквато и да е друга паста с кайма, не слагайте чубрица, тя е наша балканска подправка. В италианската кухня, откъдето произхожда и пастата, се използва предимно риган и босилек. По възможност пресни.

– Независимо какви подправки сте избрали за овкусяване на каймата, имайте предвид, че е добре да я оставите да престои с тях поне 30 мин., за да могат да поемат ароматите. Може да приготвите овкусена кайма за кюфтета и от предната вечер.

– В гръцката и в турската кухня често към каймата се добавя и канела. Типичен пример за това е гръцката мусака и турските пълнени патладжани с кайма.

recepti s kajma
Рецепти с кайма

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории