Къпани питки
Добави към моето меню
Къпани питки
Рецепта споделена от Мария Георгиева
Вкусни и лесни за приготвяне питки. По идея се доближават до гевречета като начин на приготвяне. Според традицията се раздават в деня на Св. Варвара за здраве, намазани с мед
Продукти
20 г мая (1/2 пакетче)
100 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл прясно мляко
500 г брашно, допълнително за доомесване
2 с.л. свинска мас или краве масло – разтопено и охладено
Начин на приготвяне
• Маята се размива със захарта в хладката вода, добавя се 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Оставя се да шупне за около 10-15 мин.
• Брашното се изсипва в купа и в средата се прави кладенче, където се слага шупналата мая, прясното мляко, сол
• Замесва се меко еластично тесто, като при доомесването се прибавя маслото и ако е необходимо още брашно
• Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• .втасалото тесто се премесва и се разделя на около 30 еднакви топчета
• Оформят се малки питки
• Пускат се в тенджера с вряща вода в която е добавена 1 чл. захар за няколко минути, докато изплуват
• Изваждат се с решетеста лъжица и се подреждат в намазнена тава
• При желание може да направите разрези с нож или ножица и да им предадете по-интересна форма
• Пекат се на средна фурна на 210 градуса, около 25 мин, до златист цвят