Последни Рецепти
Последни Статии

Къпани питки

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Къпани питки
Рецепта споделена от Мария Георгиева
Вкусни и лесни за приготвяне питки. По идея се доближават до гевречета като начин на приготвяне. Според традицията се раздават в деня на Св. Варвара за здраве, намазани с мед

kypani pitki
Продукти
20 г мая (1/2 пакетче)
100 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл прясно мляко
500 г брашно, допълнително за доомесване
2 с.л. свинска мас или краве масло – разтопено и охладено

Начин на приготвяне
• Маята се размива със захарта в хладката вода, добавя се 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Оставя се да шупне за около 10-15 мин.
• Брашното се изсипва в купа и в средата се прави кладенче, където се слага шупналата мая, прясното мляко, сол
• Замесва се меко еластично тесто, като при доомесването се прибавя маслото и ако е необходимо още брашно
• Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• .втасалото тесто се премесва и се разделя на около 30 еднакви топчета
• Оформят се малки питки
• Пускат се в тенджера с вряща вода в която е добавена 1 чл. захар за няколко минути, докато изплуват
• Изваждат се с решетеста лъжица и се подреждат в намазнена тава
• При желание може да направите разрези с нож или ножица и да им предадете по-интересна форма
• Пекат се на средна фурна на 210 градуса, около 25 мин, до златист цвят

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории