Последни Рецепти
Последни Статии

Ладу

Добавено в Индийска кухня, Сладкиши

Добави към моето меню

Има рецепти, които са цели истории. Като тази за традиционната индийска сладост – ладу.
Ако гледате индийски сериали или се занимавате организирано с йога – със сигурност сте виждали тези оранжеви индийски сладки.
Ladoo (Laddu) Recipes
Моята среща беше с тях на деня на йогата, който бе през юни 2019 г.

ladoo nutty

Харесаха ми и реших да ги приготвя.
Нещо различно на вкус е. Доближава се до халва, но от ядките е хрупкаво. А нахутеното брашно е полезно.
Когато са за празник се оформят като топчета, които може да се овалят в ядки.
Може да се приготвят и по-бърз начин като сместа се изсипе в тавичка, посипе се с ядки и след като изстине се нареже. Тогава се нарича бесан ладу.

И защото идват от Индия те имат и приказна история.
Легендата гласи, че това са любимите сладки на бог Кришна.
По традиция се приготвят за празника на цветовете – Дивали

Оказа се, че в родното онлайн пространство има на няколко места рецепта с едни и същи продукти. Не знам колко от хората, публикували рецептата са ги приготвяли, защото е повторение.
200 г нахутено брашно
100 г краве масло или гхи
50 г ядки (кашу, фъстъци, орехи)
1/3 ч.ч. захар, фина
кардамон, смлян

Оказа се, че не е лесно да се намери нахутено брашно в София. В големите вериги няма, в DM – няма. Намерих в Зоя, в един от магазините за ядки на Женския пазар и в малките арабски магазинчета.

Освен това тази захар ме притесняваше. Затова реших да я заменя с малко мед на вкус. У дома – ядките, които са най-достъпни са орехите.
Изгледах и 2 видео рецепти на индийки на англ. Знаех, че трябва да получа пластична смес, която да се втвърди при изстиване.
Оказа се, че с 200 г нахутено брашно, 80 г краве масло и 3 с.л. мед, ще получа маслени трохи, които трудно се оформят на топчета. Затова добавих още 20 г краве масло. Това промени и начина на термична обработка на сместа. Може би сполучливо съотношение ще е
400 г нахутено брашно
250 г краве масло или гхи
200 г различни ядки и аромати

При мен целта бе да направя нещо малко и сладко за хапване и все пак с по-малко калории – по-малко масло, без захар.

ladoo 1

Продукти:
200 г фино смляно нахутено брашно
100 г краве масло
3 с.л. мед (ако обичате сладко ги направете с пудра захар или увеличете меда на вкус)
50 г орехи
кардамон, смлян 1 ч.л., по желание

Начин на приготвяне:
* В оригинал брашното се пържи, това е първата промяна, която направих. В тиган с дебело незалепващо дъно се препича при постоянно разбъркване нахутеното брашно, като към края се добавят и половината ситно нарязани ядки. То си променя и аромата и цвета – става леко оранжево от бледо кафяво.
* Към сместа се добавя кравето масло, разбърква се и се дръпва настрани тигана
* Добавя се меда и кардамона и се разбърква
* От още топлата смес се оформят бонбони с големина на орехи. Притискат се силно с пръсти и длани, след което се овалват в смлени орехови ядки
* Не знам колко дълго може да се съхраняват, защото това е нещо, което не се задържа. Получават се около 20 бонбона.

ladoo 2

Може да се приготвят и във веган вариант, като маслото се замени с кокосово масло.
Оказа се, че може да се приготвят в какви ли не варианти, с добавки на различни ядки, овалват се в различни смеси или с добавка на още продукти. Нека ви води вашата фантазия, вкус и налични продукти.

Когато се върна в Хага ще приготвя отново. Там има много индийци и по ароматите се познава кога се готви индийско. Ще приготвя по класическо съотношение и със захар и варианта, който приготвям и е една идея по-диетичен.
Съвсем скоро ще ви представя и една рецепта за нещо като палачинки – приготвят се от тиква и ориз. Типични за индийската кухня.

ladoo 1

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории