Последни Рецепти
Последни Статии

Водата намалява стреса

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ролята на водата за нервната система: “Всички болести идват от нервите” – често чуваме това! Днес вече никого не може да учуди фактът, че много болести, особено при жените, включително и гинекологичните проблеми, възникват въз основа на стреса. Така ли е наистина?
Отговор на този въпрос дава книгата “Спа кодът на водата” на д-р Теофана Петрова
Водата лекува

water drink pix flowers

Водата помага за възстановяване от физическо и емоционално напрежение

Последните изследвания относно връзката между водата и хормоналния баланс показват, че дори 1-2% дехидратация могат да повлияят на основни процеси в тялото като усвояването на хранителните вещества и функциите на отделителната система, а също така да доведат до усещане за тревожност, депресия и стрес.

Водата играе ключова роля за функционирането на тялото. Тя може да помогне на организма да се възстанови от физическото и емоционално напрежение, породено от напрегнатия начин на живот. Това се постига чрез промиване на кортизола (хормон на стреса) от нашите системи, заедно с изхвърлянето на други токсини.
Водата подпомага също така регулирането на настроението (намаляване на тревожността, овладяване на депресията), тъй като насърчава оптималното функциониране на мозъка и в същото време регулира хормоналния баланс.

vodata namalyava stresa

Един от начините бързо да подобрите настроението си или да се успокоите, е да изпиете чаша вода.
Нуждата от прием на течности е индивидуална за всеки човек, но за поддържането на оптимален воден баланс в тялото се препоръчват поне по осем чаши вода на ден.

Не трябва да оставяме организма да се дехидратира.
Признаците на дехидратация може да са когато изпитвате жажда, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, депресивни или тревожни състояния.

Увеличете приема на вода през деня! Когато усетите жажда изпийте чаша вода, когато изпитате глад, а искате да отслабнете – изпийте чаша вода, когато почувстват умора – изпийте чаша вода.

Необходимостта от консумация на вода се увеличава още повече при прием на лекарства, нездравословен режим на хранене (консумация на прекалено много сладки или пакетирани храни, фаст фуд, алкохол), медицински заболявания или увеличени нива на психически и емоционален стрес.

Специалистите съветват да не подценяваме чувствата и емоциите си, а да се научим да ги управляваме чрез здравословен начин на живот, качествена храна, спорт и прием на достатъчно вода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории