Лагана (гръцки хляб)
Добави към моето меню
Лагана (гръцки хляб)
По традиция се приготвя в първия ден на Великия пост (bread on Clean Monday).
Постен хляб, без яйца и млечни, с продълговата форма и посипан със сусам
Рецепта споделена от Didi Iv-Mell
Продукти:
1 кг брашно (може и малко повече)
30 г сол
60 г захар
50 мл олио
2 пакетчета суха мая
600-700 мл вода
Начин на приготвяне
• Разбъркваме заедно брашното, солта, захарта и маята, добавяме олиото и водата. Замесваме добре. Получава се меко тесто.
• Покриваме готовото тесто и оставяме да втаса за около 1 час.
• На мен ми се получи около 2кг тесто. Делим го на топчета по 500 г
• Слагаме в предварително затоплена на 130 градуса фурна за около 15мин (докато се подуе леко), намазваме с олио и поръсваме със сусам.
• Печем на 220 градуса до златисто.