Последни Рецепти
Последни Статии

Как да оцелеем в студа без да се разболеем

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

За да не се разболеем в студеното време трябва да се грижим всеки ден за нашето здраве. Трябва да запазим и доброто настроение, защото човек в депресия е много податлив на инфекция.
– Трябва да се грижим за нашето здраве. Не може д го правим в понеделник, а в петък да не го правим, както обикновено постъпваме.
– Трябва да приемаме витамини
– Да носим топли и удобни дрехи, обувките трябва да са такива че краката да не се намокрят и да остават топли, ръкавици, шапка, шал, дори когато не са последна мода, важното е да може тялото да диша и да запазват топлината
– Пълноценен сън
– Колкото се може по-малко стресови ситуации
– Режим на работа и почива
Много важна е положителната настройка. Всяка форма на депресия води до имунодепресия. Депресията може да е в резултат на стрес, в резултат на силно физическо напрежение, но води и до депресия на имунната система, която може да е фактор за провокиране на инфекциозно заболяване – ОВИ или грип.
Когато времето не е подходящо, много студено или с много мъгла, трябва да се намали времето, което прекарваме навън.

profilaktika grip

Продукти, които да включваме в нашето меню през зимата
Полезни храни през зимата

Храни, които защитават организма от простуда
1. Чесън – укрепва имунната система, помага на организма да се бори с вирусите. За да е по-ефективен трябва да се нареже на ситно, да се пресова, защото (при разрушаването на клетките му) се образува алицин. Полезен е както по време на простуда, така и след това, защото спомага за избягване на някои усложнения. Достатъчна е една скилидка чесън на ден
2. Червен пипер – съдържа много витамин С, укрепва имунната система. Традиционно в българската кухня има много зимнина с червени чушки

chushki burek
Ох,зима е… студено е…колко е хубаво да си бръкнеш в зимнината – Чушки бюрек, Росица Петкова

3. Броколи – източник на витамини А, С, Е, стимулира имунната система
4. Шипка – източник на витамин С, притежава противовъзпалителни и противо инфекциозно действие
5. Боровинки – богати са на витамини А, В, С, К, имат противовъзпалително действие
6. Мед – има потогонно действие, повишава съпротивителните свойства на организма
7. Моркови – богати са на витамин А, повишават устойчивостта на организма при простуда и инфекциозни заболявания
8. Кисело мляко – укрепват микрофлората на организма, стимулира имунитета
9. Вода – много е важно организмът да не се дехидратира. Увеличава съпротивителните сили на организма и регулира обмяна на веществата
10. Морска риба и дарове – богати са на цинк. Помагат на организма да се пребори с първите симптоми на простуда

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории