Последни Рецепти
Последни Статии

Агнешко месо

Добавено в Кулинарен справочник, Любопитно

Добави към моето меню

Правила за агнешко
За печене на плешка или бутче времето се изчислява така – 20 мин на ½ кг месо, което означава, че ако бутчето е 2 кг трябва да се пече около 1 час и 20 мин.
Месото се поставя в предварително загрята фурна на 220 градуса, и след 20-та минута се намаля на 180 градуса. Така на повърхността ще се образува коричка, която няма да позволи на соковете да напуснат месото

lamb pix

Агнешкото има прекрасен аромат. Ние, българската традиция, използваме основно джоджен, пресен лук и чесън, червен пипер и черен. Добре се съчетава и със спанак.
На агнешкото, средиземноморска традиция, добре се отразяват и розмарин, риган, лимон, чесън. В този случай прясно изпечената коричка на месото се намазва с 2-3 с.л. мед, след първите 20 мин, но не съчетавайте с джоджен и зелен лук (съвета е на Гордън Рамзи), който добавя, че може и 2-3 ябълки да добавим към всичко това.

За терминологията – за агне, агнешко месо – това е овца, която не е навършила една година. Среща се и още една дума – шиле – това е порастналото агне, шилешко месо. Възрастта на животното може да се познае по цвета на месото – при младите животно то е млечно на цвят, светлорозов, като с възрастта става тъмночервен при овцете. Познава се и по подкожната мазнина, при агнетата е сравнително малка и бяла на цвят, след което започва да се уеличава и да става по-жълта на цят.

Агнешкото месо присъства в почти всички кухни и култури и религии. Обяснението е, че може би овцата е едно от първите опитомени животни, преди около 11 000 години. Поради тази причина има и много национални рецепти с агнешко месо – нашите – чеверме и гювеч.
Заради начина на предлагане в магазина може да купим ¾ кг четвъртинка агне, което да приготвим печено на фурна, като плешката може да се напълни със спанак, ориз, с дреболии. Чеверме или агне в трап изисква закупуване на цяло животно, което изисква организация, финаси и меню поне за няколко човека

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории