Последни Рецепти
Последни Статии

На пазар за Великден

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

На пазар за Великден
През 2014 г. Великден е на 20 април. Традиционно за Великден на празничната трапеза има агнешко или ярешко месо, яйца, козунак и много зелена салата.

шоколадови яйца
шоколадови яйца – български са и на нас ни харесаха

Дни преди празника магазините са пълни с клиенти, а големите вериги обещават какви ли не промоции. Независимо, че според изследванията празничната трапеза тази година ще ни излезе с около 15% по-скъпа, кризата, тези дни в началото на май предразполагат за празнуване. Но трябва да бъдем внимателни когато пазаруваме за да няма неприятни изненади.

Когато избираме агнешко месо
в магазина трябва да видим, че има печат, че месото е одобрено от съответните органи.
Ако избираме агнешки комплект за да приготвим супа или дроб сарма, по дробчетата, сърцето, бъбреците нетрябва да има нодули или кисти. Ако е замразен агнешният пакет не следва да бъдат размразяван преди покупката. Проверете също датите на замразяване и трайност. Ако има и чревца ги измийте добре.

Яйцата са на почит през прлетта и се консумират в големи количества. На какво трябва да обърнем внимание, когато купуваме яйца:
– Яйцата трябва да са обозначени с печата на производителя, има го на опакоката. Не купувайте яйца с мръсна, напукана или не ествествено изглеждаща черупка.
– Не консумирайте яйца по които има петна от кръв, ако белтъкът е мътен, цветен или примесен с жълтъка и с лоша миризма.
– Когато купите яйца ги съхранявайте на прохладно място хладилника има място за яйца. Свежестта на яйцата се установява по големината на въздушната камера между външната черупка и вътрешната ципа, която се намира в тъпия край на яйцето. Пресните яйца имат малка камера.

Сварете ги на тих огън, след като изстинат на стайна температура, проверете дали няма напукани и тях не ги боядисвайте.

Внимателни трябва да бъдем и при избора на боя за яйцата. Те във всички случаи трябва да са одобрени от отговорните служби за контрол на храните и напитките. Важни са и условията, при които боядисваме яйцата за християнския празник.

За Великден се купуват и шоколадови яйца и фигурки, на зайчета и други. Изберете ги като погледнете етикета, от какъв шоколад са направени, дата на производство, и бъдете внимателни когато давате на малки деца, защото съдържат и малки играчки и части.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized