Последни Рецепти
Последни Статии

Морско зеле

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Морските продукти са много полезни. И морското зеле, водораслите ламинария (Laminaria) – не са изключение
Учени от университета във Флорида са изучавали водораслите, които може да се съберат по крайбрежието на Флорида и са систематизирали техните свойства. Успели и да извлекат от морските водорасли вещество, което притежава мощни антиоксидантни свойства.
Лабораторните изследвания показали, че използването на това вещество намалява риска от развитие на рак на простатата, пише в Nature World News.
Известен факт е, че рак на простатата рядко се среща при жителите на Азия във всекидневното меню на които влиза морско зеле.

Laminaria
Laminaria

Ламинарията спомага за извеждането от организма на „лошия“ холестерол, нормализира работата на сърцето, увеличава потенцията на мъжете. Полезна е при анемия и малокръвие.

В традиционното ни българско меню да се каже, че присъстват водорасли е трудно. Купувала съм от китайски магазини. Може да се купят и изсушени – тогава се заливат с вода и след час е нарязват и добавят към рецептата, която приготвяте. Колко различно е нашето национално хранене спрямо морски дарове установих по време на ваканции в Санторини и когато живяхме в Барселона.

Предлагат се и в други форми, като добавки, за които нямам опит. Предлага се като хранителна добавка келп – съдържа кафяви водорасли, които са най-богатият естествен източник на йод.

Морското зеле е богато на йод, фосфор и различни микроелементи. Съдържа целулоза, която осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт и на целия организъм, като цяло.
Благодарение на високото съдържание на йод, ламинарията регулира дейността на щитовидната жлеза. Болните с хипотиреоза, освен лекарства,трябва да приемат продукти, богати на йод и такива, които подобряват обмяната на веществата. Тези продукти са полезни и за профилактика. Затова се препоръчва хранене в което са включени риба, морски дарове и водорасли.

Морското зеле е богато на витамини A, B1, B11, B12, пантотенова (В5) и фолиева (В9) киселини, съединения на желязо, натрий, калий, манган.

В състава му влизат соли на алгиновата киселина. Алгинатите подобряват работата на червата и увеличават подвижността им, по този начин премахват запека.
Солите на алгиновата киселина и влакната на ламинарията поглъщат излишния холестерол, което е профилактика срещу атеросклероза.
Полизахаридите в състава възпрепятстват образуването на тромби, намаляват нивото на холестерола в кръвта и регулират водно-солния баланс.
Морското зеле съдържа и бром, което помага за бързото преодоляване на стреса. Препоръчва се и при хипертония.

Салата от морско зеле (морски водорасли).
Сложете в купа 1 с.л. морско зеле на прах и го залейте с чаша топла вода.
След като прахът набъбне, прецедете и добавете 3 с.л. извара, орехови ядки и чесън на вкус. Можете да подправите салатата с майонеза или сметана.

Морското зеле се използва при диети за отслабване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории