Последни Рецепти
Последни Статии

Лавандула

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Лавандула
аромат на лятото

lavanda

Лавандулата е аромат и свежест, която изпълва летните вечери и аромата може да ни посреща и от букета изсушени стръкчета цяла зима.
Лавандулата може да се използва като успокоително средство за нервната система, така и на дихателните пътища. Чай в който има лавандула може да бъде полезен при кашлица и безсъние. Ако в стаята има букет от това ароматно цвете ще дишате по-лесно. Лавандулата запазва своя аромат през цялата зима. В някои страни се предлагат букети от изсушена лавандула или вплетени в композиции с други сухи цветя.
Още едно практическо приложение на лавандулата – поставена в гардероба тя не само ще придаде свеж аромат на дрехите, но може и да ги предпази от молците.
Друго приложение е в борбата с комарите. Там където расте и един храст от нея комарите са по-малко. Ухапаното от комар може да се намаже с лавандулов спирт.

Поверието казва, че ако се изгори клонка лавандула след посешението на неприятен човек ще се очисти не само въздухът, но ще освободим дома и от негативна енергия.
Лавандулата може да помогне да намерим любов и щастие, да увеличи взаимното разбиране. Поставете няколко клонки във вашия дом и може да усетите промяната на отношението на околните към вас.
Събира се когато цъфти края на юни, началото на юли

lavanda 2

В градината има лавандула и на терасата, освен аромат, има още нещо – пази от комари. Много подходяща за малък алпинеум.
Лавандулата е светлолюбива, сухоустойчива и студоустойчива култура. Развива се добре на чакълно-глинести или песъчливо-варовикови почви, които трябва да са добре наторени и обогатени с минерални торове. Растението изисква умерена влага.
Произхожда от района на Средиземноморието. Обича открите и светли пространства. За да я защитите от зимните условия поставите саксиите в допълнителни сандъци. Самите сандъци се закопават в градината и се покриват с борови клонки. Възможно е съдът да се прибере на закрито, немразовито, тъмно и проветриво.
Лавандулата може да се размножава чрез семена и по вегетативен начин. Предпочита се вегетативното размножаване – чрез вкоренени резници или чрез разделяне на коренище.

lavanda 4

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized