Последни Рецепти
Последни Статии

Лаврак

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Лаврак
Е от средиземноморските риба, като може да се намери пресен в магазините на цена около 15-17 лв за кг, една риба тежи средно около 400 г, ако я избираме на рибния щанд.
Ако купувате цял лаврак, той задължително трябва да е изложен върху лед. Предпочитайте почистените екземпляри, тъй като люспите са многобройни и трудно се отстраняват (а трябва да се почистят добре преди готвене). Когато купувате котлети или филета, избягвайте тези от тях, които са без кожа, тъй като трудно се определя дали това е лаврак или не.

лаврак

Описание (в естествена среда): Типичен хищник – със странично удължено и сплеснато сребристо тяло. Гърбът на рибата е тъмно зеленикав, коремът е бял, а страните – сребристи. Характеризира се с тъмно сиво петно на хрилните капаци и разделение на меките части на гръбните плавници.
Максимален размер 90 см, максимално тегло 12 кг.

Описание (в търговската мрежа): Сочното и нежно месо на лаврака е със силен аромат и вкус. Има малко дребни кости и фино стегнато месо. Обикновено се предлага цял охладен с тегло около 0.400 кг (внос от Турция или Гърция, изкуствено отглеждан).

Най-добър за готвене: Пресният лаврак е деликатес, с нежно сочно месо, аромат на морска риба и изискан вкус. Подходящ е за печене на скара, задушаване на пара или в пергамент. Кожата е чудесна за ядене и при печене става много хрупкава. Месото е бедно на мазнини и не се разпада при готвене. Класическото рецепта е лаврак с копър, както и в комбинация с други зелени подправки.

Хранителна информация за 100 г лаврак (пресен):

– Калории: 125 Ккал
– Калории от мазнини: 23 Ккал
– Мазнини: 2,6 г
– Наситени мазнини: 0,7 г
– Омега-3 мастни киселини: 0,4 г
– Холестерол: 54 мг
– Протеини: 23,9 г

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized