Есенна лазаня
Добави към моето меню
Есенна лазаня
рецепта, вариант на класическата лазаня “Болонезе” но приготвена с много зеленчуци
1 опаковка кори за лазаня /аз ползвам Casa Roma/
за плънката:
500 гр кайма
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1 тиквичка
1 зелена и 1 червена чушка
1 кг домати
1-2 с л зехтин /олио
босилек
1/2 ч.ч. маслини без костилки
За бял сос за лазаня:
2 с олио
4 с л брашно
500 г прясно мляко / вода
смлян черен пипер на вкус
1 яйце
настърган кашкавал/ пармезан
Приготвяне:
* Лукът, чесънът и морковът се нарязват на дребно и се задушават с малко вода и зехтин.
* Добавя се тиквичката, нарязана на ситно и се разбърква.
* Добавя се кайма и се запържва, като се разбърква често.
* Добавят се и чушките, нарязани на ситно.
* Доматите се настъргват на едеро ренде /може да се използва доматено сок, или доматено пюре, т.к. лазанята трябва да бъде сочна – доматения сок трябва да бъде поне 1/2 литър/
* Овкусява с с босилек и се добавят маслините.
* Сместа се задушава около 10 минути и се приготвя белия сос.
Бял сос за лазаня
*В тиган се разтопява маслото
* Прибавя се брашното, като се разбърква интензивно само в една посока с дървена лопатка
* При непрекъснато бъркане се влива студеното прясно мляко с разбитото яйце
* След като заври сместа се вари на тих огън около 5 мин, до сгъстяване.
* Ако сместа не е гладка може да се прецеди и се овкусява с черен пипер и индийско орехче
Пригитвяне на лазанята:
* Дъното на правоъгълна тава се покрива с 1/3 от белия сос
* Нареждат се 4 кори за лазаня (или толкова, колкото според големината на тавата).
* Отгоре се разпределя част от приготвената смес от зеленчуци и кайма.
* Отново се слагат кори за лазаня и се покрива със смес, аз приготвям с 4 реда кори, но това е въпрос на вкус, може да се приготви с 3- 4 а италиянските домакини я правят дори с 6 реда кори.
* Най-отгоре лазанята, последния ред кори се заливат с останалия бял сос.
* Пече се в предварително загрята фурна на 180 С около 20-30 минути.
* Преди да се извади от фурната се посипва с нстърган кашквал, пармезан или сирена по вкус и се запича до готовност.
Идея: Можете да добавите и гъби към зеленчуковата смес.
Забележка: Единственото ми разочорование от О’шипка е когато си поръчах лазаня и те ми я донесоха с дебела заливка, като на мусука от студентски стол. Лазнята не е толкова тестено изделие, по-скоро е комбинация от домати, зеленчуци, кайма и тънки тестени кори, запечени под сирена.