Лека еклерова торта
Добави към моето меню
Лека еклерова торта
рецепта Галя Димитрова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте, аз съм Ваш голям фен ,но и обожавам да готвя и да се ровя в сайтове за нови рецепти. Казвам се Галя Димитрова и съм на 45г от гр,Варна.
Име на рецептата – Лека еклерова торта,
Сама си я съчиних, като взех по малко от мои стари рецепти и добавих нови неща.
Правя я само в специални моменти, а тази беше за Гергьовден, защото аз си го празнувам!
Мисля че рецептата е уникална, защото в нея съм събрала стара рецепта на майка ми за еклерите, любим мой сладкарски крем за тях и един страхотен крем-мус за свързване, който е малко измислен от мен.
Приготвяне:
тесто за еклерите/ около 12 на брой/
150 г, брашно
250 мл,вода
1 щипка сол
4 суп, лъжици мазнина
4-5 яйца
приготвяне-
Водата, мазнината, солта завират и се свалят от котлона. Изсипва се брашното и се бърка с миксер, докато стане на топка, отново се затопля на котлона, докато на дъното се образува бял слой. Отстранява се от котлона и се оставя да изстине. Първо се добавя 1 яйце, бърка се с миксера докато се поеме от тестото, след това се добавят последователно другите яйца , непрекъснато се бърка.
Щом тестото придобие блясък и не се разлива от бъркалката след вдигането й е готово е за печене.
С малка лъжичка се правят купчинки, нареждат се в тава, застлана със сладкарска хартия.
Пекат се на 220C около 20 мин, а после на 150C около 10мин. Много е важно фурната да не се отваря, аз ги пека на фурна с вентилатор.
Крем за еклерите
1 пакетче нишесте ванилия
800 мл, прясно мляко
100 г захар
125 г краве масло,
ванилия
Нишестето се сварява със захарта и докато е горещо се добавя маслото и ванилията. Когато се поохлади се напълват еклерите с него.
Шоколадово-сметанов мус за свързване
200 г черен шоколад
200 мл прясно мляко
500 мл сладкарска сметана,
ванилия,
Амарето, около 2-3 с.л.
Млякото се загрява на водна баня, отстранява се от котлона, добавя се шоколада и пак се загрява, докато се получи хомогенна смес. Оставя се да поизстине.
Сметаната се разбива с 50 г захар на твърда консистенция, добавя се ванилията и 2-3 суп, лъжици Амарето.
После постепенно се прибавя шоколадовата смес и добре се смесва всичко.
В тортена форма нареждаме 1 ред еклери и допълваме с шоколадовия мус,
Добавяме още 1 слой мус.
Подреждаме останалите еклери върху муса и накрая завършваме с мус, но така, че от еклерите да се вижда една част.
Оставяме да се охлади и после украсяваме с шоколад и смлени бадеми отгоре, а отстрани с карамелизирани кокосови стърготини – те се приготвят като в тава размесваме
100 г кокосови стърготини
2-3 суп, лъжици желе от сладко
и карамелизираме във фурна за около 10мин, като разбъркваме, използват се охладени.
Да Ви е вкусно, както ни беше на нас и на нашите гости!!!!!