Точена сладка баница
Добави към моето меню
Точена сладка баница
рецепта Йовка Лукова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
“Точена баница”
Необходими продукти:
4 яйца,
125 гр краве масло,
1 кубче мая,
250 мл прясно мляко,
200 мл олио,
1 с л захар,
1 ч л сол
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята се разтваря с част от млякото и захарта. Прибавя се към брашното, заедно с разбитите яйца, 100 мл. олио, солта.
Разбърква се и постепенно се добавя останалото мляко.
Омесва се тесто, което е еластично, меко, но не лепне. Разделя се на няколко части.
Всяка част се разточва на тънка кора, върху набрашнена повърхност. Намазва се с разтопеното масло и се завива на руло.
Нарязва се на парчета с дължина до 1 см.
Нарежда се в намазнена тава, на разстояние едно от друго. Завива се със кърпа и се оставя да втасва. Когато втаса, се пече на 180 градуса до готовност.
От тази доза излизат приблизително около три тави баница. Охладената баница се залива със сироп, който е приготвен от
5 чаши вода,
5 чаши захар,
2 ванилия,
кората на един лимон.
Това е сиропа за три тави с баница!