Последни Рецепти
Последни Статии

Лимон

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Лимон

Как да избираме лимони?
Избирайте твърди, закръглени и тежки за размера си плодове.

Как да съхраняваме лимони?
Съхранявайте ги в хладилник до 2 седмици.

lemon

За разлика от другите цитрусови плодове, месото не лимона почти не се яде заради киселия му вкус.
Използвайте го като добавка към множество ястия – от пресни зеленчуци до печени меса и риба.
Чай, студен чай или чаша кола, халба черна бира, чаша текила са завършени от резенче лимон.
Изстисквайте го за плодов сок.
Чудесен заместител на солта е, заради съдържанието на натрий.

За да получите повече сок от един лимон, оставете го на стайна температура, или го затоплете в микровълнова печка за 20 секунди на най-силната степен, само докато стане топъл на допир. След това го разтъркайте с длан върху плота, като натискате, докато омекне, и след това го изстискайте.

Когато живота ви поднесе лимон си направете лимонада:)) това е крилата фраза, но домашно приготвената лимонада е най-полезното и разхладително питие
Рецепта за домашна лимонада
8 лимона, 1 ч. ч. мед, кубчета лед и листенца мента за украса

Оставете лимоните на стайна температура. Разтъркайте ги добре. Разполовете ги и ги изцедете. Изсипете ги в подходящ съд.
Изсипете и лимонените кори в съда. Наръсете ги с меда или със захарта и ги оставете половин час.
Добавете кубчетата лед и достатъчно вода в съда. Разбъркайте и сервирайте.

* Родина на лимона, най-вероятно, са предпланините на Хималаите. В нашата страна е бил пренесен през 18 век – като стайно, декоративно растение.
* Лимонът е храст или ниско дръвче. Младите му клонки са бодливи. Листата са едри, кожести, тъмнозелени. Те опадат през две-три години, но не всички наведнъж, затова лимонът е вечнозелено растение. Приятната миризма, която издават листата му, се дължи на множеството жлези по тях, които отделят ароматни етерични масла. Както хубавия екзотичен вкус, така и лечебните свойства са известни и използвани още в най-древни времена. Лимоновото дърво може да се отглежда в дома като декоративно дърво. Баба отглеждаше лимони и мандарини.
* Месестата част на лимоните съдържа лимонена киселина (която действа противомикробно), плодова захар, гликоза, пектин, минерални вещества – калий, калций, мед, желязо, фосфор и много витамини, най-важните от които са С и Р.
* Кората е богата на витамин С, пектин, фитонциди и етерично масло. Лимоните увеличават съпротивителните сили на организма и го предпазват от много заболявания най-вече инфекциозни
* Счита се, че лимоновият сок е убиец на нитратите. Става дума за неговите силни пречистващи свойства. Доказано е, че той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. А това е една нова стъпка по пътя на здравословното хранене. Така, че много полезно би било да се поливат пролетни салати с лимонов сок, вместо с оцет.
* С лимонов и портокалов сок са лекували много болести, преди всичко ревматизъм

Лимоните укрепват кръвоносните съдове
Този ефект се дължи на ударната доза витамин С (до 45 мг на сто), която човек получава при консумацията на лимони. Също в големи количества съдържат провитамин А и пектин. Богати са на много микроелементи и могат да възстановяват и насищат минералните депа в организма. Това в съчетание с витамин С прави лимоните идеално средство за общо укрепване. Те са мощен фактор за въздействие върху кръвоносните съдове. При чупливост на капилярите лимоните са изключително целебни. Тези плодове влияят благоприятно върху сърдечния мускул. Те са добро кръвоспиращо средство срещу кръвоизливи от носа, настъпили в резултат от пренапрежение. Допринасят да се подобри кръвната циркулация, да се облекчи и поощри обмяната на веществата и да се създаде по-голяма гъвкавост на съдовата стена.
Лимоните притежават, най-общо казано, детоксичен и противомикробен ефект. Имат способността да алкализират вътрешната среда на човешкия организъм и да тонизират централната нервна система.

По време на изпитна сесия може да се прави по един курс лимонена терапия.
За целта в продължение на 20 дни се консумират по 1-2 лимона сутрин или вечер. Задължително е след това зъбите да се измиват с паста и четка и обилно да се изплакват с вода. Така устната кухина се предпазва от увреждания на зъбния емайл и от кариеси, причинени от лимонената киселина. Същите предпазни мерки се препоръчват и след пиене на лимонов сок.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории