Последни Рецепти
Последни Статии

Палмите

Добавено в Цветя и градина

Добави към моето меню

Палмите искат простор
Листата им режат като нож

Палмите са неразделна част от любимите ни летни пейзажи. Кой не мечтае да се види на брега на морето край атрактивните дървета с чаша питие в ръка? Не е нужно обаче да отидете на курорт, за да се радвате на подобна гледка. От години у нас е модерно да се отглеждат палми – у дома или в градината. Декоративните растения имат наистина забележително очарование. Любителите им с основание се гордеят, ако те се развиват отлично, и ги поставят на видно място, за да привличат погледа. Навсякъде, където се отглеждат – в жилище, зимна градина, оранжерия или през лятото на открито, за растенията трябва да се осигурят оптимални условия на живот.
Преди покупката
Преди да си набавите палма, добре обмислeте решението. Ако желанието ви е да имате голямо декоративно растение, запитайте се имате ли достатъчно място. Листата на палмите не бива да се деформират от мебели или стените, покрай тях трябва да се минава свободно. Трябва да имате предвид, че растат бързо, когато се чувстват добре. Това означава, че всяка година те ще се нуждаят от повече място. За палмите с перести листа, например видовете Phoenix, е необходимо повече място, отколкото за ветриловидните като Trachycarpus или Sabal. Добре е също така преди покупката на желаните видове да се информирате за техните характерни особености, за да си спестите по-късни разочарования.
Помислете и за друго: на някои палми може да се нараните сериозно. Перата на Phoenix canariensis имат остри като игли бодли. Chamaerops humilis, Livistona и Washingtonia имат остри зъбци или тръни по двете страни на листните дръжки, които може да бъдат опасни, особено за деца.
Какво да изберете
Изберете силни и стройни екземпляри с равномерно разпределени листа. Растенията трябва да стоят отвесно изправени в съда и да имат няколко млади още неразгърнати листа. Здравите палми се познават по стабилните листа без петна. Цветът на листата е различен и характерен за съответния вид, поради което не е абсолютен критерий за здраве. Цветовата гама преминава от тъмнозелено през синьо-зелено, светлозелено, сиво-зелено до метален блясък.
За щастие има видове палми, които се чувстват добре целогодишно в отоплявани жилищни помещения. Други предпочитат през лятото да бъдат на открито.

Butia за градината, Livistona за хола

Палмите са чувствителни към студено и затова е добре да се купуват през топлите сезони. Есента или зимата по-трудно понасят смяната на мястото или температурата. Палмите, които произхождат от тропическите райони, нямат период на покой. Ето защо са извънредно чувствителни на студ. При купуване на такива видове в студени зимни дни кореновата туфа трябва да бъде обвита в топлоизолационна опаковка, за да се пренесат до затоплената кола.
За градината може да изберете 12 вида: Arecastrum, Butia, Brahea, Chamaerops, Livistona, Phoenix canariensis, Phoenix dactyliferas, Rhapis, Rhopalostylis, Serenoa, Trachycarpus и Washingtonia. Имайте предвид, че посочените тук родове и видове палми могат да презимуват и в прохладни и светли помещения, при условия, сходни на тези в студена къща.
Ако не притежавате просторна градина и искате палмово дръвче в хола, може да избирате между други 12 вида: Archontonphoenix, Areca, Caryota, Chamaedorea, Euterpe, Howeia, Licuala, Livistona, Microcoelum, Phoenix canariensis, Phoenix dactyliferas и Phoenix roebelenii.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории