Лимонени пилешки бутчета
Добави към моето меню
Лимонени пилешки бутчета
идеята за лимон и пиле е вземата от китайска рецепта – различно и много вкусно
4 горни пилешки бутчета
1 лимон
2 стръка зелен чесън
щипка черен пипер
щипка джинджифил
200 гр гъби печурки
2 моркова
1 с.л. зехтин
* Пилешките бутчета се измиват и се мариноват за 12 часа в марината приготвена от зехтин, изцеден лимонов сок, черен пипер и джинджифил;
* След това се поставят в тава, като с остър нож се правят нарези в които се слагат скилидки чесън.
Когато се пригитвя със зелен чесън в нарезите се слага от бялата част на чесъна, а зелената се реже при гарнитурата;
* Пилешките бутчета се посипват с настъргана лимонова кора,
* Морковите се режат на пръчици, а гъбките на четвъртинки и се слагат в тавата между бутчетата;
* Налива се 200 мл вода и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
За гарнитура може да се поднесе салата по избор.
Аз използвах възможостта на фурната да пече на 2 етажа и приготвих картофи броненосци.
От пресните картофки избрах най-дребните и тях ги изпекох като надупени картофчета, а най-големите им направих няколко разреза с ножа и сложих скилидки чесън и кръгчета морков.