Последни Рецепти
Последни Статии

От Спасовден до Петровден – християнските празници през юни

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

От Спасовден до Петровден
Тази година месец юни започва със Спасовден, а в края на месеца е Петровден. Отбелязваме и Летния Тодоровден, Черешова Задушница, Петдесетница, Свети Дух, Петрови Заговезни, Еньовден.

През 2016 г
9 юни – Спасовден
18 юни – Петдесетнишка, Черешова Задушница
19 юни – Петдесетница /Света Троица/
20 юни – Свети Дух /Духовден/
24 юни – Еньовден
29 юни – Петровден

Според обичая от Великден до Спасовден правоверните християни се поздравяват с “Христос воскресе”, а отвръщат “Воистина возкресе”
Християните честват Възнесение Господне на 40-тия ден след Великден, когато след своята смърт и възкресение, заобиколен от учениците си и Богородица, Бог се изкачва на Елеонския хълм край Ерусалим и оттук се възнася на небето. Празникът се нарича още и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях (Спасов ден) е свързан с култа към мъртвите. Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

spas

Според българските народни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни и недъгави хора отиват да преспят на росенови ливади. Те носят със себе си нова кърпа, зелена глинена паница с вода, нова зелена стомна, бъклица вино и погача. Това са дарове за русалиите – самодиви. Около тези поляни обикновено има извор с лековита вода, в която болните се измиват. На сутринта се гадае за изхода от болестта по водата в зелената паница. Плува ли в нея цветец или лист, изходът ще е благоприятен, затова от водата трябва да се пие в продължение на 40 дни

Едно свидетелство за този обичай ни е оставил възрожденецът Иван Богоров, написано през 1865 г.: “В Чирпан съществува още от вехто време един обичай, който наричат Росен. Срещу Спасовден мъже и жени, най-вече бездетни, лягат на една рътлина размесени, ала всеки е длъжен по една набожност да мълчи, каквото и да види. На сутринта, като станат, жените берат едно цвете, наречено Росен, което само тази сутрин расте и когато си отидат в Чирпан, варят това цвете и с водата се поливат три сутрини. И о, чудеса! Която чирпанка не е имала дете, тутакси зачева и става трудна. ”

Според народното поверие дъждът на Спасовден има Божия сила. Друго вярване е, че на Спасовден започва новата стопанска година, затова народната традиция го приема и за земеделски празник. В навечерието се носят семена за посев в църквата, за да ги осветят, като в зърното се поставя стрък от босилек, монета, пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер и задължително червен конец с нанизани плодове, червена чушка и орехи. Ако в къщата на Спасовден първият посетител е добър човек, реколтата ще бъде плодовита. Моми, облечени в булчински дрехи, се хващат на голямо хоро. Смята се, че това ще осигури омъжването им до следващия Спасовден. В по-нови времена Спасовден е професионален празник на хлебари и мелничари, но вече го отбелязват и шофьори, хотелиери и строители.

Десет дни след Възнесение Господне се празнува Петдесетница – осмата неделя след Христовото Възкресение.
Петдесетница е винаги в неделя, а Свети Дух – в понеделник, когато се отива рано на гробовете на покойниците и се прелива вода и вино, носи се орехова шума, оставят се и цветя. Преданието разказва, че на този ден майката на Спасителя – Богородица и Христовите ученици се били събрали в къщата , в която се е състояла Тайната вечеря, когато Христос предсказал предателството на един от тях, измил им краката и им обещал, че на петдесетия ден ще им даде знак. ” И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. (Деяния на Апостолите 2:2-3)” И учениците на Христос се разпилели по света, за да проповядват неговото учение.

1.06.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized