Лимонада
Добави към моето меню
Класическа рецепта за лимонада
най-освежаващата напитка на лятото
2 ч.ч. захарен сироп (приготвя се 1:1,5 вода-захар)
2 ч.ч. пресен лимонов сок (Може и лимонтозу, но е различно, полезно и вкусно е с лимони))
10 ч.ч. части студена вода
10 пресни стръка мента
Резенчета лимон
Налейте лимоновия сок в кана и добавете студената вода. Добавете една чаша от захарния сироп и стръковете мента и разбъркайте. Опитайте и ако е нужно добавете още захарен сироп. Разбъркайте добре и добавете няколко кубчета лед. Отгоре сложете няколко резенчета лимон.
За да направите розова лимонада, добавете 1/2 чаша сироп от малини или ягоди, като намалите съответното количество захарен сироп. (може и с 1 ч.ч. чай от хибискус)
За да направите зелена лимонада, заменете лимоновия сок със сок от зелен лимон.
Свеж аромат ще получите със стрък суха лавандула и лимонов сок
Това е класическата рецепта. У дома я приготваме така:
Вместо захар или други подсладители, използвам мед.
Ако искате да се освежите с ментово питие, ви трябват 2 чаши вода, мед, 4 стръка мента и чаша пресен лимонов сок. Водата заедно с меда се кипва на силен огън. Добавя се ментата, а след като изстине, лимонов сок и захар на вкус и лед.
Идеално освежаващо питие се приготвя от лимони и захар
Два килограма плодове се разрязват наполовина и се слагат в стъклен съд заедно с половин килограм захар. Бурканът се допълва с вода. Сместа трябва да престои поне три дни. След това е готова за пиене.
Лимонада с резенче лимон и бучка-две лед, поднесена в коктейлна чаша,
е чудесно допълнение към спиртни напитки. Идеално пасва дори на уиски, джин и коняк. Върви и през зимата. Тя е незаменим разредител за тежкото вино – мавруд, каберне и мерло. Този коктейл се нарича “мечка”
Какво можем да приготвим с лимонада?
* Ако сте загори-тенджера, която все забравя нещо във фурната, не се бойте. Не е нужно да се изръсвате за тефлонови и други незагарящи тави. Баницата ви няма да добие вкуса на “мамината манджа”, ако преди да я пъхнете във фурната я разрежете на равномерни парчета и я залеете цялата с лимонада. Ако печката ви е много силна, лимонадата може да покрива цялата баница.
* На вилата сте и няма от къде да купите хляб. Замесете домашна питка. Освен брашно и мая, ви е нужна само половин литър лимонада. Бъдете сигурни, че домашните ви ще харесат този вкус.
* Кейкът ще стане истински пандишпан, ако в тестото сложите току-що отворена лимонада. Ако мъжът в къщата вече е усвоил умението да приготвя сладкиша, неделният обяд може да легне върху неговите рамене. Стига след това да можете да познаете собствената си кухня.
* Палачинки също може да приготвите с лимонада. Нужни са ви 3 чаени чаши брашно, 1 ч. чаша захар, около половин литър лимонада. За да си направите солена торта, трябва да имате още сирене, кашкавал и кетчуп и малко бекон, които да слагате върху всяка палачинка. Вместо да завивате с плънката, поставете следващата върху нея. Най-горната палачинка намажете с малко масло и поръсете с млени подправки на вкус.
Защо да пием лимонада?
1. Няма опасност да се напием
2. В летните жеги предпазва от обезводняване
3. Голямо количество за нищо пари – идеална е, когато отивате на гости, на къмпинг или при тъщата:)
4. Не е силна като напитката с най-секретната формула, но и не става за чистене на ръжда, като кока-колата
20.07.2005