Супа от леща
Добави към моето меню
Супа от леща
рецепта за супа от леща, много подходяща за постите, съобразена с традициите на българската кухня, бърза и лесна за приготвяне
1 ч.ч. леща
1 с.л. олио
бялата част на 1 праз или 1 кромид лук
1 морков
целина, около 50 гр или само листа
2 с.л. доматено пюре или 50 мл доматен сок
2 – 3 скилидки чесън
чубрица на вкус
1 дафинов лист
оцет на вкус
магданоз за поръсване
* Лещата се почиства и се измива. Може да се залее с вода от предната вечер
* Поставя се в тенджера и се залива с вода, 1:4, на 1 ч.ч. леща – 4 ч.ч. вода
* Когато заври водата се сменя и се доливат 4 ч.ч. студена вода
* Прибавят се лукът, морковите и целината, нарязани на ситно
* Добавя се олиото, нарязания на ситно чесън и 1 листо дафинов лист
* Супата се пригитвя на умерен огън, като 10 минути преди окончателното увиране на лещата се добавят доматеното пюре/сок, ако имате домати може да добавите 1 домат, нарязан на ситно
* Готовата супа се поднася, поръсена с нарязан магаданоз.
* Всеки си подправя порцията на скус с оцет и сол
Идея: тази рецепта я приготвям в голям глинен гювеч във фурната на камината. Става чудесна, защото се сварява много добреи бавно. Това е една от задължителните рецепти, която приготвям през зимата на вилата.
Ако се получи малко по-гъста, тогава мога да й проготвя запръжка от 1 ч.л. червен пипер и 1 с.л. олио, но тогава вече не е супа