Леща по манастирски
Добави към моето меню
лещата е продукт с който могат да се приготвят вкусни рецепти праз зимата – гъста леща на яхния запържена с малко червен пипер, супа леща, крем супа от червена леща … През зимата обичам да приготвям леща в глинен гювеч в печката на дърва, става много вкусно
Леща по манастирски
Време за приготвяне – 40 минути
Продукти:
250 гр леща
1 с.л. олио
1 глава кромид кромид лук
1/2 стрък праз
1 морков моркови
50 гр корен от целина (по желание)
1 домат (или 2 с.л. доматен сок през зимата)
2-2 скилидки чесън
стрита чубрица на вкус
2 с. л. оцет
1 с. л. магданоз
1 дафинов лист
Приготвяне:
* Лещата се измива и се поставя в тенджерата, залива се с вода 1:3, около 600 мл. Слага се на котлона и като заври се добавят лука, морковите и целината нарязани на ситно
* Когато лещата поуври (около 15 мин) се добавят олитото, чесъна наразян, чубрицата и дафинов лист
* 10 минути преди лещата да е готова се добавят нарязаните на ситно домати (доматен сок или салца)
* Готовата супа леща се поднася с дребно нарязан магданоз, всеки си я подправя на вкус с оцет и сол.
По същия начин може да се приготви и в глинен гювеч, но тогава времето за сваряване е малко по-дълго, но става много вкусна