Лесни мекици
Добави към моето меню
Лесни мекици
Рецептата е лесна доколкото може да се приготви и от готово хлебно тесто. Един от вариантите за неделна закуска когато навън е студено и семейството се е събрало у дома
Продукти
Брашно 500 г
хладка вода 200 мл
Щипка захар
Щипка сол
½ пакетче мая за хляб
Олио за пържене
Рецепта за лесни мекици
• В хладката вода се разтваря маята и се добавя моята, щипка захар и сол и няколко лъжици брашно у се оставя да шупне
• Замесва се по-меко тесто, което се оставя за около 30 мин. След това се разделя на топки, колкото яйце и се оставят да втасат още 30 мин
• Загрява се олио, повече за да се получи маслена баня Взема се топка тесто и се потапя в олиото за кратко и веднага се разтяга с пръсти. (ако се получат дупки не се притеснявайте) и оставете в олито Като стане златиста от едната страна обърнете от другата страна.
• Извадете върху кухненска салфетка за да се отцеди мазнината Поднесете със сладко, пудра захар или сирене
* брашното не е дадено точно като грамаж, сипвайте постепенно брашното докато се получи меко тесто
Още един вариант
Лесни мекици на Таня Проданова
4 ч.ч брашно,
1ч.л сол,
1ч.л захар,
1 суп.лъж суха мая,
2 1/2 ч.ч. топла вода
Не се меси – обарква се и се завива с фолио и се слага в хладилника от вечерта и на сутринта се изважда оставя се да се отпусне и с намаслени ръце се взема и се разтегля мекичката и се пържи