Последни Рецепти
Последни Статии

Как да живеем без пластмаса?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

През 2018 г. Световният ден на Земята се отбелязва под надслов
“Свят без замърсяване с пластмаси”

planeta earth

Живеем в свят от пластмаса. Буквално в пластмасов свят. Пластмасата е петролен продукт, който е навсякъде във всекидневието ни. Можете ли да си представите, че преди 100 годни не е имало пластмаса? Използваме я в промишлеността, стоките за бита, за опаковане, за пренасяне на стоки. И факт е всяко парче пластмаса, произведено някога, съществува и днес и ще са му нужни още между 400 и 1000 години, за да се разгради.
А нейната здравина и дълготрайност, са всъщност качествата, които я правят и един от основните врагове на дивата природа, особено на морските обитатели. И само защото не виждаме къде отива тя и как се отразява на околната среда, не означава, че не носим вина. Но хубавото е, че така както сме част от проблема, сме и част от решението.

Less plastic

Less plastic

Можем ли да изключим пластмасовите продукти напълно от живота си? Вероятно не. Но има начини да ги сведем използването им до минимум и да направим така, че да улесним преработката им. В началото ще е трудно, докато ни стане навик. Трудно ще е, защото и България не е от страните, които са се заели сериозно със справянето с проблема. Може да плащаме висока такса смет и да има варели за разделно събиране на боклука, но всеки от нас е виждал какво се случва.

Това са навици, които може да изградим постепенно:
– Не използвайте найлонови опаковки. Носете си пазарски чанти от плат за многократна употреба (практични са и красиви). А в домашни условия можете да замените малките пликчета с хартиени торбички.

– Не използвайте сламки, пластмасови чаши, чинийки и прибори. И ако ви трябват за парти, където не можете да ги замените с порцеланови или стъклени, то тогава потърсете хартиени. Лесно е, можете да намерите хартиени чаши и чинийки, както и дървени прибори в големите вериги магазини. По красиви са, макар и по-скъпи.

– Купувайте хранителни продукти, опаковани с възможно най-малко пластмаса. Ако сте решили да се храните здравословно това няма да е почти никакъв проблем. Взимайте плодовете и зеленчуците от пазара, където се продават насипно (а вие си носите многократна торбичка). Можете да взимате хляб от някоя пекарна, вместо опакован предварително, а киселото и прясното мляко в биомагазините вече се предлагат в стъклени буркани. (спомням си преди години киселото мляко се продаваше в стъклени буркани, които се връщаха обратно. Днес пластмасовата опаковка е включена в цената и тя не е малка, купуваме нещо, което да хвърлим и което замърсява природата)

– Не купувайте минерална вода в пластмасови бутилки. Въпрос е до колко минералната вода е полезна да се пие всеки ден. Тук има много зависимости. В магазина и минералната и изворната вода се продава в пластмасови бутилки. В Германия в големите магазини има автомати където може да върнете срещу центове празните бутилки с капачките, у нас те са боклук. Когато работехме в Стокхолм в офиса нямаше бутилка с вода, защото шведите се гордеят с качеството на водата си. У нас стари водопроводи може да оказват влияние на качеството на вода. добра идея е ако монтирате филтри за пречистване на входа на водопровода в дома си или филтрирате водата за пиене.
В Гърция, когато седнете в заведение ви носят вода, у нас и да си поискаш вода – не се знае как ще реагират.

Не поръчвайте храна по телефона (това означава опаковки!). Консумирайте повече пресни продукти, а ако все пак решите вземете храна от някое заведение, изберете такова в близост до вас и им занесете собствени съдове, в които да сложат готовите ястия.

– Не купувайте пластмасови съдове за хладилник и фризер. Старомодните буркани вършат същата работа. А ако искате буркани като от снимките по сайтовете в магазините се продават стъклени кутии и буркани и бутилки – заслужава си да се купят, защото се ползват многократно.

– Когато решите да смените четката си за зъби или гребена или четката за коса – изберете дървени, малко по-скъпи са, но издържат по-дълго време. За дървените гребени има и други плюсове.

– Не подарявайте на децата пластмасови играчки. Има много по-трайни дървени играчки и такива от плат.

– Когато е възможно заменете химикалите и флумастерите с моливи или пастели.

И тъй като в съвременния свят е много трудно да живеем без шампоан и паста за зъби, които се продават в пластмасови опаковки (освен ако не си ги направите сами) – рециклирайте.

Аз се опитвам да следвам модела „нулев боклук“. Живеем в къща с двор и има място за компост в който отива голяма част от боклука, който бих изхвърлила в града. И се оказвам с няколко празни кофички от кисело мляко, опаковка от кафе (не купувам пакетирани десерти), празна туба от паста за зъби и няколко найлонови торбички, които са от пазаруването на плодове и зеленчуци. Боклука е основно пластмаса.
Важно е да се научим да използваме по-малко пластмаса. Да събираме разделно боклука си. Да даваме пример на децата си.

Това не е ПР материал, а разказ по картинка, като е добавено за Деня на Земята

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории