Последни Рецепти
Последни Статии

Как да съхраняваме яйца

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Около Великден яйцето е в центъра като хранителен продукт – трябват ни за козунаците, трябват ни за приготвим червените яйца за празника.
Купуваме, търсим пресни и едри, по възможност домашни за по-жълт жълтък, с бели черупки за да хванат по-добре боите… Искаме да направим най-красивите великденски яйца и да имаме един незабравим празник.
Безопасни яйца на Великден

И може да се увлечем, да купим повече яйца, да боядисаме повече яйца…

Важен момент е какви бои и начин на боядисване на яйцата ще изберем. За Великден 2018 г. много от нас боядисаха яйцата с природни бои и билки – резултатът си заслужава. Получава се много добре и няма химия, която може не само на децата да навреди.

великденски яйца естествени бои
Великденски яйца естествени бои

Как да съхраняваме великденските яйца:
След като боядисаме великденските яйца може да ги сложим на масата за да красят за празника. В неделя вечерта да ги приберем в хладилника или да ги смъкнем в мазата на хладно, ако живеем в къща. Според научни публикации – сварени яйца не трябва да се държат повече от 2 часа на топло (до 20 градуса), а при по-висока температура не ги дръжте на открито.
Препоръчително е до три дни да съхранявате твърдо сварените и боядисани яйца в хладилника.

Трябва, обаче, да се внимава при съхранението и консумацията на яйцата, за да не се превърнат в заплаха за здравето ни.

Салмонела
Тази болест се крие в пресните яйца. Те може да съдържат бактерията Salmonella enteritidis.
Лошата новина е, че нито салмонелите, нито техните мъртви останки-ендотоксините променят външния вид и хранителните качества на заразените яйца, т.е. няма видими и на вкус промени по които да познаем, че яйцата са заразени.
Съветът е да се въздържате от консумация на сурови или рохки яйца.

Aко яйце с дори 5-6 салмонелни бактерии бъде оставено на стайна температура за няколко дена, в него може да протече бурна експанзия на бактериите и то да стане заразно.
Правилното съхранение на около 4 градуса и достатъчната термична обработка на яйцата, така че да са твърдо сварени, са основните опорни точки в профилактиката на салмонелните гастроентерити. Доказано е, че високата температура, съчетана с 4-5 минутна продължителност на температурната обработка са достатъчни, ако не да унищожат всички бактерии, то поне значително да намалят броя им много под инфектиращата доза.
Нарушаването на целостта на черупката също би могло да се превърне във входна врата за бактерии в яйчното съдържимо. Поради това, такива яйца не трябва да се оставят да престояват и да се използват след време.

velikden egg Диана Едрева

Яйцата на студено
Правилното съхранение на яйцата е много важно. Когато купувате големи количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са били съхранявани на студено. Когато занесете яйцата вкъщи, веднага ги приберете в хладилника.
У дома през пролетта се случва да събера 4-5 кори с домашни яйца (120 яйца) подреждам ги в хладилника, като са отбелязани кои са най-стари за да бъдат консумирани първо те. В този период може да се консумират до 2 яйца на ден, но това са домашни яйца, пресни, от гледани кокошки от бабите.Яйца, които са прегледани, че нямат пукнато и са забърсани с вълнен парцал, но не са и измити. Мия яйцето преди да го счупя за консумация.

Къде да приберем яйцата
Често слагаме яйцата на вратата на хладилника, където си има специално обособено място за тях. Според нови публикации това не е най-доброто място, нито най-добрият начин за съхранение. Препоръчва се яйцата да се приберат в картонената опаковка, в която сте ги купили, и да се сложат на най-студеното място в хладилника. (това е начина по който някои от нас съхраняват яйцата с картонените кутии в хладилника или на студено в мазата)

egg store
Знаете ли колко време трябва да се съхраняват яйцата? – 28 дни!

Не повече от 3 седмици яйцата в хладилника
Когато пазарувате в големите вериги, е изкушаващо да се запасите с цяла кора яйца. Според специалисти по-безопасно е да купувате редовно по-малък брой, съобразен с реалната ви нужда. Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до три седмици след датата на “производството” им.
Ако сте приготвяли нещо само с жълтъците или само с белтъците, и сте прибрали неизползваната част, имайте предвид, че тя може да се съхранява не повече от четири дни. (ако приготвям нещо с жълтъци приготвям нещо с белтъците на момента – не съм съхранявала в хладилника)

Твърдо сварено, но не и безопасно
Като сварите яйцата “твърдо”, трябва да ги охладите, да ги приберете в хладилника и да ги използвате в рамките на една седмица. За Великден това означава, че ако искате да покажете красиво боядисаните си яйца и да украсите масата с тях, то изобщо не трябва да консумирате тези яйца! Специалистите препоръчват да не държите сварените яйца за повече от два часа извън хладилника.

Съхранение на остатъците от яйца
Ако сте забъркали омлет за вечеря, но не сте го изяли целия, остатъкът трябва да се прибере в хладилник и да се довърши в рамките на 2 дни. За да ускорите процеса на охлаждане, разделете остатъка от яйцата (ако е по-голямо количество) на по-малки порции. Това е от препоръките, на практика, омлет или пържено яйце се яде на момента или до няколко часа на сандвича, който сте приготвили или омлета за обед в офиса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории