Дробчета с пикантен сос
Добави към моето меню
Дробчета в пикантен сладко-кисел сос
рецепта с пилешки дробчета приготвени с лук, домати и печени чушки
500 гр пилешки дробчета
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. чубрица
млян черен пипер на вкус
за соса:
4 с.л. доматено пюре или 1/2 кг домати
2-3 скилидки чесън
2 печени чушки
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
1 с.л. ябълков оцет
щипка захар
щипка кимион
1-2 с.л. брашно
магданоз за поръсване
* Дробчетата се почистват и се измиват обилно в студена вода;
* В дълбок тиган (уок) се загрява олито и се добавят нарязания на шайби лук и скилидки чесън, разбърква се и задушават до златисто;
* Добавят се нарязаните на ситно домати или разтвореното в 250 мл вода доматено пюре, както и нарязаните на ситно печени чушки, и се оставя да заври соса;
* Дробчетата се овалват в панировка от брашното, смесено с чубрица и черен пипер и се добавят в соса;
* Ястието се овкусява с щипка захар, ябълков оцет и кимион. Ври на тих огън, под капак, около 30 мин, до готовност на дробчетата. В зависмост от желаната гъстота на соса може да добавим 1-2 с.л брашно;
* Ястието се поднася поръсено с нарязан на ситно магданоз и чаша червено вино.
Рецептитет приготвени със субпродукти – пилешки дробчета, сърца са вкусни. Не случайно се поднасят и по заведенията. Приготвят се и бързо, сравнително евтини са, но не са ястие за всеки ден. Затова ги приготвям рядко.