Щрудел
Добави към моето меню
Щрудел с тиква, ябълки, орехи и магия
Рецепта за щрудел с плодовете на есента – тиква, ябълки, орехи. Много вкусен, много ароматен и красив. А магията е заради желанието с което е приготвен и историята, която следва.
за плънката
2 ч.ч. сварена тиква
2 ч.ч. нарязани на малки кубчета ябълка
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи
1/2 ч.л. канела
щипка джиндифил
щипка смлян карамфил
50 мл ром
за тестото
1 ч.ч. непълна захар
500 гр брашно
4 яйца
1/2 ч.ч. олио
щипка канела
* В купа се смесват стафидите и се заливат с рома;
* В голяма купа се смесват сварената тиква, нарязаните на ситно ябълка и орехови ядки, добавят се стафидите и ако е останало от рома;
* Плънката се овкусява с канела, щипка джинджифил, и смлени 1-2 цветчета карамфил (получава се ето тази цветна картина)
* Брашното се пресява и се замесва меко маслено тесто като се добавят яразбитите яйца, част от захарта (останалата се добавя при плънката за да стане достатъчно сладка) и олиото. Единият жълтък се отделя за намазване на шрудела;
* Тестото се разделя на две равни топки, за 2 щрудела;
* Върху набрашнен плот се разточва тънка кора. В средата се разпределя половината от плънката на ивица и се завива от двете страни, да се затвори като плик. След което се оформя рулото. Намазват се с разбит жълтък;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Щрудела се оставя да престои около 1 час да изстине и се нарязва на парчета.