Празнична погача
Добави към моето меню
Празнична погача
1 кг брашно
2 яйца
мая 1 пакетче
200 мл хладка вода (газирана вода)
щипка сол
1 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
300 мл хладко мляко
1 пакетче масло (или свинска мас)
* В 100 мл прясно мялко натрошете маята и добавете 1 ч.л. захар. Сипете брашно до плучаване на рядка каша. Така приготвения квас престоява на топло докато шупне и удвои обема си.
* В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче. Добавете щипка сол, 1 яйце и 1 белтък. Изсипете кваса, останалото хладко мляко и хладката вода (или газирана вода).
* Меси се докато по тестото се появят мехури. След това оформената топка тесто се удря 100 пъти по масата.
* Отново се омесва и се разделя на 3 равни части. От всяка се разточва кора (правоъгълна) с диаметър 25 см.
* Вземета първата кора, намажете я с масло и върху нея поставете втората, като също я намажите с масло. Завършете с третата кора, отново намазана с масло.
* Усучете ги на руло. След това нарежете на 8 равни части и подредете в тавата. Оставете погачата на топло да втасва докато удвои обема си.
* Отгоре намажете с разбит жълтък с 2-3 капки олио.
* Пече се около 1 час в предварително загрята фурна на 190 градуса. След изпичане се поръсва със студена кърпа и се завива с кърпа.
Автентична рецепта за погача, така както я правеше бабата на съпруга ми – баба Иванка. И днес когато се събира рода казват какви пити правеше баба Иванка. Удряше ги по 100 пъти у масата за да станат, ама ставаха един път.