Локше
Добави към моето меню
Локше
Или Картофени палачинки от Словакия
Локше или lokshe (lokše, lokša) е традиционна рецепта за картофени палачинки, в случая с плънка от мак. Продуктите са познати – картофи, брашно, маково семе, масло, а се получава вкусен десерт.
Локше може да се поднася с различни плънки, сладки или солени зависи от продуктите и вашите предпочитания
Продукти
300 г брашно
100 г краве масло
Сол на вкус
600 г картофи
За макова плънка
200 г маково семе
200 мл прясно мляко
200 г захар
Начин на приготвяне
• Картофите се измиват и се сваряват, без да се белят. След като изстинат се обелват, тогава се измерва 600 г
• Картофите се настъргват и пасират. Добавя се 200 г брашно. Полученото тесто е меко и лепкаво. Останалото брашно се използва за поръсване при разточване на картофените палачинки
• Тестото се разделя на 12-15 топки. Всяка топка се разточва с точилка, като се поръсва брашно, с диаметър като на тигана
• Тиганът се загрява и само се намазва с олио. Изпичат се палачинки, като след изпичането се намазват с краве масло и се редят една върху друга
• Как се приготвя макова плънка. Смила се с блендер или кафемелачка. След това се смесва с прясното мляко и се слага на котлон да ври около 15-20 мин, докато се сгъсти, тогава се добавя захарта
Макова плънка https://gotvarstvo.bg/a/makova-plynka
• Слага се от маковата плънка в палачинка и се завива на руло
Рецепта и снимка ЗаринА