Последни Рецепти
Последни Статии

Лондон

Добавено в Други

Добави към моето меню

Коледа в Лондон
1700 лв. излиза седмична почивка в островната столица

Кръчмите в Англия масово затварят преди полунощ. Ако сте решил да хапнете в някой квартален пъб, трябва да си поръчате ястията перди 21 часа. Ако закъснеете дори и 5 минути, учтиво ще ви обяснят, че кухнята вече е затворила. И с подкупваща усмивка ще ви предложат халба бира в замяна. Която може би е по-добрият избор. Английската кухня едва ли ще остави любовен отпечатък в сърцето ви. Поданиците на кралицата си падат по недоизпечени мръвки, всякакви кървави колбаси и картофки. Сред по-диетичните избори блесва “Фиш енд чипс” или панирано рибно филе с гарнитура от пасиран грах и пържени картофки. Основните ястия вървят по 7-8 лири в традиционните английски пъбове. Халба бира пък е на половин цена. Изборът е богат, макар че пъбовете невинаги са най-приятното място за консумиране на питиетата. Обикновено са пълни с пиещи на крак англичани, които на висок глас обсъждат поредния футболен мач. За по-претенциозните естествено работят и всякакви национални ресторанти и международни вериги за бързо хранене.

Ако си мечтаете Коледа да трае поне месец, то Лондон е вашият град.
Празненствата и подготовката за Рождество Христово в английската столица започват от началото на ноември и продължават до края на януари.
Естествено най-облагодетелствани са децата и шопинг маниаците. Коледните разпродажби обаче няма да оставят равнодушни и най-мързеливите.
Подаръци за цялото семейство могат да се намерят на съвсем прилични цени
Ако сте решили да държите портфейла си здраво затворен при обиколката на Албиона, подгответе се за позорен провал, гарниран с безбройни пакети с покупки. Дори витрините на магазините в Лондон са достойни за експозиция на всеки уважаващ себе си музей.
Шестдневна почивка с 5 нощувки в островната столица ще ви струва от 1150 до 2785 лв., показва справка за офертите на туроператорите. В сумата от 1700-1800 лв. влиза и разглеждане с автобус на част от забележителностите в космополитния град, разходка с корабче по Темза до Гринуич, полудневна екскурзия до Уиндзор и Итън с екскурзовод, говорещ български, както и празнична вечеря. Ако решите да пътувате самостоятелно, можете да си
намерите хотел за около 100 лири на нощ в центъра на града
Ако изберете приличните на пансиони семейни сгради, цената може да падне и наполовина. В нея влиза и домашно приготвена закуска. Ако изберете да нощувате в някой от по-отдалечените квартали, също ще ви излезе по-евтино. Метрото в Лондон е едно сравнително скъпо удоволствие, ако не сте се снабдили с “Ойстър кард”. С нея се возите в градската подземна железница на половин цена. За картата обаче се попълват документи, чака се и е нужна снимка. Ако няма да пребивавате дълго или да се връщате често, ще ви се наложи да изберете някой от другите варианти. Пътуванията са разделени на зони. Повечето забележителности са в първа и втора зона, за които дневната карта струва 5,10 лири при закупуване след 10 часа сутринта. Иначе се плаща повече, защото ползвате метрото в най-натоварените часове в денонощието. Картата си заслужава, ако имате 3-4 пътувания дневно. Внимателно трябва да следите и дали не излизате от зоната, защото глобите са солени, а контролът е редовен. Най-новата и бърза линия е “Джубили”, но с която и да пътувате, е по-приятно, отколкото в претъпканите софийски автобуси и тролеи.
Ако сте за първи път в Лондон и държите да разгледате възможно най-много неща, си купете билет за тур из забележителностите с традиционните червени двуетажни автобуси.
Цената е 22 лири, но билетът е валиден за два дни
Ако се чудите защо, ще ви стане ясно след първите 3 часа снимки и друсане в буса, който ще е изминал половината от туристическата ви обиколка. Ако решите да слизате на спирките и да правите пешеходни турове, е вероятно да не ви стигнат и предвидените 48 часа. Можете да случите на жив лектор или да чуете обясненията за местата, край които преминавате по уредбата. Раздават ви слушалки, а лекцията е на 6 езика. Билетът включва и разходка с корабче по Темза. Имате възможност за избор на маршрута и смяна на автобусите от една и съща компания. Така, ако имате повече време, ще видите Уестминстърското абатство, парламента, резиденцията на министър-председателя на “Даунинг стрийт” 10, Бъкингамския дворец, Трафалгар скуеър, Ковънт Гардън, лондонското Сити, катедралата “Св. Павел”, крепостта Тауър, Тауър бридж, Хайд парк, къщата на Шерлок Холмс, Музея на Мадам Тюсо…
Наталия Малчева

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории