Последни Рецепти
Последни Статии

как да спечелим шефа

Добавено в Други

Добави към моето меню

Ако бачкате всеки ден до тъмно, ще ви изкарат некадърник
Контетата дразнят шефа
Спечелете боса с шеги вместо с ласкателства

Ако желаете да се издигнете по корпоративната стълбичка като пожарникар, който спасява дете от горяща сграда, успехът ви е в кърпа вързан, стига да спазвате следните правила.
Първото е чувството ви за хумор винаги да е налице. Подберете си дузина хитри лафчета, вицове, шегички и набор от комплименти, които да пуснете в действие, щом усетите известно напрежение.
Работете усърдно, макар това да е най-неприятната възможност за избор, която рядко води до успех. По-умно е да накарате вашите шефове да повярват, че наистина работите усърдно. При всеки удобен случай напомняйте колко до късно стоите в офиса и гледайте всеки петък да ви виждат да си тръгвате с куп бумаги под мишница. Но и тук трябва да внимавате да не ви възприемат като човек, който не може да се справи с прекалените ангажименти, с които лошите началници са го претрупали. Това би могло да доведе дори до понижение. Затова много внимавайте да не прекалите.
Скромността е порок, затова постоянно парадирайте със своите делови предимства, защото вашият бос със сигурност възприема работата по-сериозно от вас. Следователно никога не му позволявайте дори да заподозре, че деловите ви ангажименти не са най-важният приоритет за вас.
Давайте си вид на дружелюбен, жизнерадостен и деен тип. След това си припомнете, че няма никакъв положителен потенциал в това да сте просто симпатяга. По-добре насочете усилията си в друго – ласкайте шефа си.
Запомнете, че отношенията с него определят вашето щастие. Началникът дърпа живота ви чрез тънка нишка и по-лошото е, че го знае. Но шефовете също имат чувства. Подхвърлете му обичайното ласкателно залче, че е незаменим, и гледайте как ще се промени към вас. През това време вие не изчаквайте, а обогатете стратегията си.
Колкото и строги да изглеждат началниците, те понякога са като деца, които
лесно могат да бъдат зарадвани Ако винаги идвате на работа точно навреме, не дразните с пределно елегантно облекло (което ще се разбере като конкуренция и прекалено висока заплата, за да поискате увеличение), трудите се усърдно и от време на време уж случайно пускате по някоя брилянтна идея, бъдете сигурни, че шефът ви ще ви обича с привързаността на верен стар лабрадор. Но и тук има мини. Ако прекалите с идването в офиса преди него, той ще ви заподозре, че драпате за мястото му.
Бъдете в крак с клюките на работа. Подслушвайте, където е най-оживено – край кафе машината, в тоалетната… Там можете винаги да измерите степента на недоволство сред колегите си. След това информирайте началника си в подходящ момент и ако сте деликатни, скоро може да напреднете в службата.
Сприятелявайте се с точните хора Работещият свят периодично създава кръгове от люде с общи интереси. А те са сигурни, че няма някой да ги издаде, ако малко преди работа се запътят към кръчмата вместо към дома.
Шефът на личния състав е сред ценните източници на информация, без която вашето крепко здраве в офиса не е гарантирано. Използвайте за това великото смазочно средство – развържете му езика, когато е пийнал.
Подражавайте на шефа си. Няма да стигнете далеч с бюро, което е разхвърляно. Вижте неговото и го копирайте в по-семпъл вариант. Веднага махнете плюшените играчки и други несериозни предмети. Вместо това поставете снимка от последния празник с колегите ви, където сте усмихнати рамо до рамо с боса.
Ако въпреки всички съвети, вие не успеете да опитомите шефа си – значи не сте попаднали на подходящо за вас място. Тогава се отпуснете, не мислете повече за кариера тук. Върнете естествената руменина на лицето си и бъдете по-дружелюбни с колегите си. Те със сигурност ще съберат пари за хубав подарък, който ще е талисман за успех на новото ви работно място.
Ваня Овчарова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории