Последни Рецепти
Последни Статии

Лошата храна води до генетични промени

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Педиатри предупреждават, че лошата храна води до генетични промени

На 15 март 2019 г. в Арбанаси бе проведена национална конференция с участие на 250 педиатри.
В няколко реда темите, които са обсъждани и храната като фактор за нашето здраве.

Влошената околна среда и лошата храна водят все по-често до генетични промени, в резултат на които редица заболявания, характерни за възрастните, се проявяват в много ранна детска възраст.

kids eating pix 11

Храните отрови влияят пагубно на стомашно-чревния тракт, обмяната на веществата и водят до генетични промени, предупреди детският ендокринолог проф. Мая Константинова (Детска ендокринология и болести на обмяната). „Неправилният начин на живот ни прави да бъдем променени генетично, а най-важното е, че тези промени в гените се предават“, подчерта тя.

Все повече заболявания, характерни за възрастните, вече имат тежки проявления при децата, коментира д-р Валентин Точков, началник на педиатричното отделение във Великотърновската болница „Гастрити и язви вече се виждат при деца на 4-5 години, захарният диабет, болести на щитовидната жлеза“, каза д-р Точков.

„Проблемът с недостига на кадри е сериозен и в педиатрията, но по-тревожно е, че медиците не умеят да комуникират с пациентите си. 50 от 100 жалби срещу лекари не показват нарушения, а са в резултат на влошена комуникация“, предупреди проф. Владимир Пилософ (директор на Университетската национална кардиологична болница) В интервю той казва, че Нездравословният начин на живот вреди и на детското сърце В съвременността основен риск крие нездравословният начин на живот. Тази грижа за здравето не може да се отлага за средната или късната възраст. Човек трябва да се приучи какво е полезно за него и какво не още от детството. Това е въпрос и на семейството, но и на държавата. Ако страната ни влага усилия и средства в профилактика, плодовете ще се берат след години, но това е правилният път. Най-простото е родителите да настояват поне веднъж годишно да се измери кръвното на детето им и при отклонения състоянието да се проследи.

kids eating pix 1

Юношите в света са изправени пред нарастващо неравенство по отношение на здравето и други социални показатели, според попубликация в сп. “Лансет”
За целите на изследването е проследен прогресът по отношение на здравето и благоденствието на младите хора в 195 страни в периода между 1990 и 2016 г. През 2016 г. юношите на възраст между 10 и 24 години са били около 1,8 млрд. души.
– Резултатите показват, че през 2016 г. един на петима юноши (324 млн.) е бил с наднормено тегло или е страдал от затлъстяване – повишение със 125 % спрямо 1990 г. Най-засегнати по този показател са страните от Тихоокеанския регион.
– Над 50% от юношите по света към момента живеят в страни с ниски и средни доходи и понасят две трети от бремето на болестите сред младите хора.
– През 2016 г. един на четирима юноши (430 милиона) е страдал от анемия – с над 20% повече, отколкото през 1990 г.

За целите на изследването са анализирани 12 показатели, сред които тютюнопушене, затлъстяване, анемия, образование, детски бракове, хранене, незаразни болести.
– Тютюнопушенето намалява като цяло (не е модерно да се пуши!), през 2016 г. 136 милиона юноши са пушили всекидневно. Процентът на младите мъже пушачи е най-висок в Украйна (30,1 на сто) и Гренландия (31,6 на сто), а сред младите жени – в Гренландия (32,7 на сто).
– Според проучването през 2016 г. около 71 млн. юноши са злоупотребявали с алкохол – леко повишение спрямо 1990 г. “Първенци” по този показател са Дания, Финландия и Ирландия, където две трети от младите представители и на двата пола прекаляват с пиенето.

По отношение на образованието ситуацията почти не се е променила от 1990 г. Абсолютният брой на младите хора, които не са завършили средно образование, е 300 милиона.
В сравнение с младите мъже, вероятността да работят или да се обучават за младите жени е три пъти по-малка, а в страните с ниски и средни доходи – пет пъти по-малка.
Около 66 млн. момичета са били омъжени в детска възраст.

Първото по рода си детайлно изследване на юношеското здраве показва, че инвестициите в здравеопазването, образованието и правните системи не съответстват на нуждите на увеличаващото се младо население.

Още през 1939 г. Д-р Уестън Прайс публикува своята книга Nutrition and Physical Degeneration в която казва “Лошата храна е бърза – само за едно поколение влошава здравето”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории