Пиер Ерме
Добави към моето меню
Пиер Ерме (Pierre HERMÉ) е наричан през годините “кралят на макароните”, “Пикасо на сладкарството”, “авангардист и магьосник”…
В последните 30 години името на Пиер Ерме се е превърнало в синоним на най-високо качество. А макароните, които приготвя, са известни по целия свят. Той е четвърто поколение сладкар. Първите му детски спомени са свързани с ароматите от кухнята, когато баща му приготвя маслена тарта със сини сливи.
На 14 години родителите му го изпращат в Париж, за да се учи от френската кулинарна легенда Гастон Ленотр. Там се учи на най-важните неща в занаята и опитва за първи път класически френски макарон.
Обявен е през 2016 г. за най-добрия майстор сладкар в класацията на World’s 50 Best Restaurants.
През 1998 г. основава своя бизнес в партньорство с Шарл Знати и компанията Maison Pierre Hermé Paris.
Присъства в множество страни, издава кулинарни книги като една от тях – Ispahan е издадена и на български.
Пиер Ерме създава собствен стил и нов подход при традиционните техники, и най-вече при правенето на макарони. Не спира да търси нови вкусове и смята, че най-добрият макарон е този, който му предстои да направи.
На въпроса за модните течения в кулинарията Пиер Ерме отговаря “Не мисля, че са временни, по-скоро са нещо, осъзнато в дълбочина, или любопитство как ще се получи нещо без това или онова. Което не означава че сладкарите ще станем вегани!”
Роза от България
Ерме кръщава книгата си на иранския град и вид роза Исфахан, но всъщност увлечението му по розовия вкус и аромат в сладкарството води към България. През 1985 г. присъства на традиционна българска вечеря в Люксембург, която го провокира да помисли за това как да вложи розата в сладкишите си. Две години по-късно прави макарони с роза, но французите не искат да опитват нещо непознато и не се продават. Той 10 г. упорства и ги произвежда, пък и се намират чужденци, които да ги купуват. По-късно намира харесван баланс между роза(заради сладостта, която дава), малината (заради “бруталния” й вкус) и личи (което наподобява вкуса на розата). Тези макарони вече имат успех. На основата на това трио са разработени вече 60 рецепти и тъкмо то е емблемата на компанията днес, която произвежда не само макарони.
Може да звучи странно, но Ерме мрази думата гурме, която всички изискани кухни вземат и ползват тъкмо от френския език. За него в думата има нещо снобско и освен това разказва, че в миналото гурмани са наричани специалистите енолози.
Казва, че според него няма такова нещо като завършен вкус, защото той се развива и открива всеки ден. Сравнява го с езика – все едно да кажеш, че владееш напълно френски и няма нова дума, която да можеш да научиш.
Мастър клас за напреднали със сладкишите
През март 2019 г., Месеца на франкофонията, Пиер Ерме проведе мастър клас по “висше” сладкарство, организиран от Френския институт в България в партньорство с HRC Culinary Academy и Асоциация Relais Desserts.
С победителят Александър Иванчев (с тортата)
Петима млади български сладкари участват в конкурс, в който за 4 часа трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки. Участниците са изявените млади сладкари: Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. Те са избрани след селекция на Асоциация Relais Desserts.
Журито в състав Пиер Ерме, председател, Фредерик Касел и Ерик Верн, сладкари, членуващи в асоциация Relais Desserts избират победителя.
Победителят е Александър Иванчев от столичния ресторант Andre (на Шеф Андре Токев).
Наградата – едномесеченa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Hermé в Париж.
Във всяка торта има кисело мляко или йогурт „инсериран” според концепцията на майстора, ракия, българска роза, индрише, мента или лавандула и различни други продукти, обработени по технологии, които са от кухнята на професионалните сладкари.
Финалът на състезанието може да бъде гледан на страницата на Френския културен институт във “Фейсбук” – Master Class Haute Pâtisserie avec Pierre Hermé От тази галерия са и снимките.