Последни Рецепти
Последни Статии

Пиер Ерме

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Пиер Ерме (Pierre HERMÉ) е наричан през годините “кралят на макароните”, “Пикасо на сладкарството”, “авангардист и магьосник”…

Pierre HERMÉ

В последните 30 години името на Пиер Ерме се е превърнало в синоним на най-високо качество. А макароните, които приготвя, са известни по целия свят. Той е четвърто поколение сладкар. Първите му детски спомени са свързани с ароматите от кухнята, когато баща му приготвя маслена тарта със сини сливи.
На 14 години родителите му го изпращат в Париж, за да се учи от френската кулинарна легенда Гастон Ленотр. Там се учи на най-важните неща в занаята и опитва за първи път класически френски макарон.
Обявен е през 2016 г. за най-добрия майстор сладкар в класацията на World’s 50 Best Restaurants.
През 1998 г. основава своя бизнес в партньорство с Шарл Знати и компанията Maison Pierre Hermé Paris.
Присъства в множество страни, издава кулинарни книги като една от тях – Ispahan е издадена и на български.

Pierre HERMÉ 4

Пиер Ерме създава собствен стил и нов подход при традиционните техники, и най-вече при правенето на макарони. Не спира да търси нови вкусове и смята, че най-добрият макарон е този, който му предстои да направи.

На въпроса за модните течения в кулинарията Пиер Ерме отговаря “Не мисля, че са временни, по-скоро са нещо, осъзнато в дълбочина, или любопитство как ще се получи нещо без това или онова. Което не означава че сладкарите ще станем вегани!

Роза от България
Ерме кръщава книгата си на иранския град и вид роза Исфахан, но всъщност увлечението му по розовия вкус и аромат в сладкарството води към България. През 1985 г. присъства на традиционна българска вечеря в Люксембург, която го провокира да помисли за това как да вложи розата в сладкишите си. Две години по-късно прави макарони с роза, но французите не искат да опитват нещо непознато и не се продават. Той 10 г. упорства и ги произвежда, пък и се намират чужденци, които да ги купуват. По-късно намира харесван баланс между роза(заради сладостта, която дава), малината (заради “бруталния” й вкус) и личи (което наподобява вкуса на розата). Тези макарони вече имат успех. На основата на това трио са разработени вече 60 рецепти и тъкмо то е емблемата на компанията днес, която произвежда не само макарони.

Може да звучи странно, но Ерме мрази думата гурме, която всички изискани кухни вземат и ползват тъкмо от френския език. За него в думата има нещо снобско и освен това разказва, че в миналото гурмани са наричани специалистите енолози.
Казва, че според него няма такова нещо като завършен вкус, защото той се развива и открива всеки ден. Сравнява го с езика – все едно да кажеш, че владееш напълно френски и няма нова дума, която да можеш да научиш.

Pierre HERMÉ 1

Мастър клас за напреднали със сладкишите
През март 2019 г., Месеца на франкофонията, Пиер Ерме проведе мастър клас по “висше” сладкарство, организиран от Френския институт в България в партньорство с HRC Culinary Academy и Асоциация Relais Desserts.

Pierre HERMÉ 2
С победителят Александър Иванчев (с тортата)

Петима млади български сладкари участват в конкурс, в който за 4 часа трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки. Участниците са изявените млади сладкари: Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. Те са избрани след селекция на Асоциация Relais Desserts.

Журито в състав Пиер Ерме, председател, Фредерик Касел и Ерик Верн, сладкари, членуващи в асоциация Relais Desserts избират победителя.
Победителят е Александър Иванчев от столичния ресторант Andre (на Шеф Андре Токев).
Наградата – едномесеченa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Hermé в Париж.

Pierre HERMÉ 3

Във всяка торта има кисело мляко или йогурт „инсериран” според концепцията на майстора, ракия, българска роза, индрише, мента или лавандула и различни други продукти, обработени по технологии, които са от кухнята на професионалните сладкари.

Финалът на състезанието може да бъде гледан на страницата на Френския културен институт във “Фейсбук” – Master Class Haute Pâtisserie avec Pierre Hermé От тази галерия са и снимките.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории