Последни Рецепти
Последни Статии

Полезно ли е нисковъглехидратното хранене?

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Можете ли да си представите хранене без овесени ядки на закуска, без филийка пълнозърнест хляб, ориз със зеленчуци или картофи? Или купичка топла леща или боб през зимата сготвен в глинен гювеч. Трудно нали?! това са храни, които са източници на бавни въглехидрати и които засищат.

Най-популярния начин за отслабване е като се намалят въглехидратите. Такива диети са доета на Аткинс, палео диета, кетогенна диета. Днес нисковъглехидратно високо мазнинно хранене е много популярно, нещо повече НВ ВМХ се превръща в начин на хранене на цялото семейство.
Какво да бъде разпределението на мазнини, въглехидрати и белтъчини в храненето е тема по която се водят дискусии. Факт е, че изйключването и на една група продукти води до последтсвия. От друга страна е по-важно какво давате на своето тяло?

Най-здравословният модел на хранене е, когато 50-55% от енергията за деня получаваме от въглехидрати, е становището на американски екип учени, публикувано в The Lancet Public Health.
(факт е, че ако въглехидратите са повече от 60% може да се стигне до напълняване)

До този извод те стигат след анкета на 15 400 души на възраст между 45 и 64 години. Проучването било насочено към хранителния режим на участниците, основните хранителни вещества, които консумирали, тяхното количество и размерът на порциите.

keto diet pix

Нисковъглехидратната диета не е здравословна

След 15 години проследяване състоянието на доброволците изследователският екип изчислил, че най-здравословният вариант на хранене бил нито бедният на въглехидрати, нито богатия на такива. Режим, който осигурява на 50 – 55% енергията от въглехидрати се смята за умерен по отношение консумацията им.

При хората, придържали се към него, се установил по-нисък риск от здравословен инцидент, водещ до фатален край, отколкото при останалите, консумиращи по-малко или повече въглехидрати.

С този извод се слага край на мита, че нисковъглехидратните режими са по-полезни и здравословни. Досега се смяташе, че те освен че допринасят за понижаване на теглото и намаляват риска от развитието на някои заболявания.

В менюто си въглехидрати може да осигурим, чрез плодове, зеленчуци, карфофи, зърнени култури, тестени изделия. При тяхната умерена консумация очакваната продължителност на живота средно е 83 години.
Това е 4 години повече от групата, предпочитала нисковъглехидратна диета. За такъв се смята режимът, при който 30-40% от източниците на енергия са въглехидратите.
Както и 1,1 година повече от хранещите се предимно с тях – при 65% и повече процента въглехидрати в режима.

Изследователите са проследили и ефектите на богатия на мазнини режим и този наблюгащ на растителните източници на мазнини и белтъчини. Те стигнали до извода, че при повишен аконсумация на месо и сирена за сметка на количеството въглехидрати, рискът от заболявания и за по-кратък живот се повишавал.
Замяната на въглехидратите с растителни мазнини и протеини водила точно до обратния резултат. Тоест консумацията на орехи вместо бисквити е по-благоприятна по отношение продължителността на живота.

Диетите, които се основават на нисък прием на въглехидрати стават все по-популярни в глобален аспект. Но истината е, че замяната на въглехидратите с мазнини и протеини от животински произход не е здравословен вариант. Препоръките на учените са, ако се намалява консумацията на въглехидрати, компенсирането им като източник на калории да става с растителни мазнини и белтъчини, а не с месни продукти. Именно тази диета продължава живота и осигурява спокойни старини.

Мазнините от животински произход обикновено довеждат до възникване на възпалителни процеси в тялото, които ускоряват стареенето и създават условия за развитието на хронични патологични процеси.

Все още не може да се търси причинно следствена връзка между един и друг хранителер режим, продължителността на живота и заболяванията. На този етап изследователите документират за пореден път просто съществуването на връзка между едното и другото.

Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis, thelancet.com, 16.08.2018
Low carbohydrate diets, which restrict carbohydrate in favour of increased protein or fat intake, or both, are a popular weight-loss strategy. However, the long-term effect of carbohydrate restriction on mortality is controversial and could depend on whether dietary carbohydrate is replaced by plant-based or animal-based fat and protein. We aimed to investigate the association between carbohydrate intake and mortality.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории