Последни Рецепти
Последни Статии

Любими храни на Йордановците

Добавено в Ястия със свинско

Добави към моето меню

На Йордановден на 6 януари имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана!
Това е Православен празник, на който се ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В различни области празникът е наречен Кръстовден, Водици, Водокръщи и съпровождан от различни ритуали.

На Йордановден слагаме трапеза с пита, колачета, сарми с кисело зеле и пълнени чушки
jordanovden lesicheri 17 gecata 1
На Богоявление трапезата е постна

От foodpanda – фирма за омлайн поръчки могат да направят обработка на данни за поръчка на ястия с хора с определени имена. Да видим какво се получава за тези, които празнуват имен ден на Богоявление.

Любимите храни на Йордановците
За празничната трапеза се приготвя обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно. Може би заради този ритуал, именниците не сядат на своята трапеза без хляб. Ето и кои са другите любими ястия на празнуващите днес.

Шопска салата
Тази салата е типично българско ястия, което е едно любимите на празнуващите имен ден днес. Шопската салата е чудесно мезе за хубава домашна ракия, която присъства на всеки празник.
шопска салата

Пълнени чушки с кайма и ориз Истинска българска рецепта! за едно от най-вкусните ястия – пълнени чушки с кайма и апетитен сос
Имениците обичат домашно приготвената кухня и са любители на традиционните ястия. Ето защо често си хапват пълнени чушки, разбира се не постни.
Пълнени чушки с ориз и кайма

Гъбена каша
Вкусна каша, която малки и големи обичат да похапват особено в студеното време. Приготвя се лесно и засища за дълго време. Има различни вариации на гъбената каша, но тази със сметана е предпочитана.
Гъбена каша с пресен лук

Печено прасе
Едно от най- атрактивните, вкусни и ароматни ястия, които красят празничната трапеза. Йордановците обичат свинско месо и се радват когато то е поднесено по по-нетрадиционен начин, които храни окото, освен стомаха.
Крехки свински пържоли на фурна
Крехки свински пържоли на фурна

Баклава
Позната сред Османските, Иранските и Балкански народи и се превърнала в любим десерт, на хората по нашите земи. Баклавата се сервира основно по празници, но това не пречи да е любимата сладост на именниците.
Много лесна и вкусна баклава. Колкото повече отлежава, по-вкусна става
Много лесна баклава

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории