Последни Рецепти
Последни Статии

Трапеза на Йордановден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

В навечерието на Йордановден се приготвя последната трета Кадена вечеря. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена вечеря.

Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето.
С Йордановден е свързано вярването, че през нощта преди празника небето се отваря и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.
Йордановден или Свето Богоявление е празникът, посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан и повечето ритуали в този ден са свързани с водата. Най-известният сред тях е хвърлянето на кръста във вода и съревнованието между ергените кой пръв ще го извади. Вярва се, че който успее да хване кръста ще е здрав и честит през цялата година.

На Йордановден слагаме трапеза с пита, колачета, сарми с кисело зеле и пълнени чушки
jordanovden lesicheri 17 gecata 1
Снимка: Георги Георгиев, Йордановден с. Лесичери, В. Търново 2017
Йордановден, Богоявление 6 януари

Празнична трапеза: Към постните ястия се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно

proso hleb
Хляб с просо
Домашен хляб с квас и брашно от просо – вкусен и здравословен

Хляб с царевично брашно, куркума и нигела
Хляб с царевично брашноХляб с квас, царевично брашно, куркума и нигела

Постни зелеви сарми с праз лук
Постни зелеви сарми с праз лук

Варено жито, ашуреВкусно, постно, полезно… Опитайте!
Ашуре

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории