Трапеза на Йордановден
Добави към моето меню
В навечерието на Йордановден се приготвя последната трета Кадена вечеря. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена вечеря.
Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето.
С Йордановден е свързано вярването, че през нощта преди празника небето се отваря и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.
Йордановден или Свето Богоявление е празникът, посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан и повечето ритуали в този ден са свързани с водата. Най-известният сред тях е хвърлянето на кръста във вода и съревнованието между ергените кой пръв ще го извади. Вярва се, че който успее да хване кръста ще е здрав и честит през цялата година.
На Йордановден слагаме трапеза с пита, колачета, сарми с кисело зеле и пълнени чушки
Снимка: Георги Георгиев, Йордановден с. Лесичери, В. Търново 2017
Йордановден, Богоявление 6 януари
Празнична трапеза: Към постните ястия се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно
Хляб с просо
Домашен хляб с квас и брашно от просо – вкусен и здравословен
Хляб с царевично брашноХляб с квас, царевично брашно, куркума и нигела
Постни зелеви сарми с праз лук
Варено жито, ашуреВкусно, постно, полезно… Опитайте!