Любими рецепти на Елизабет Втора
Добави към моето меню
Дарън Макгрейди е бивш главен готвач в Бъкингамския дворец. Той казва, че менюто там не се е променило много в последните 65 години, откакто Кралицата седна на трона. Той е бил готвач на Кралица Елизабет повече от 10 години. Готвил е и за официални банкети, при посещението на Бил Клинтън, Джордж Буш и др.
Макгрейди разказа за забранените храни в Бъкингамския дворец, както и за кулинарните пристрастия на Нейно Величество, пише в. “Метро”.

Chef Darren McGrady, Дарън Макгрейди, бившият главен готвач на британската кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
Бившият кралски готвач Дарън Макгрейди разкри тайни от кухнята на Елизабет Втора

Chef Darren McGrady, Дарън Макгрейди, бившият главен готвач на британската кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
Той казва, че Кралицата настоява храната да е сезонна. Например, през лятото тя яде ягоди от градината си в Балморал, но никога няма да поръча ягоди през зимата.
На масата винаги се поднасяли пресни плодове и зеленчуци.
Тя обича много масло и в ястията той слага доста масло и сметана.
Кралицата обичала стековете й да са добре изпечени, а не да са полу-сурови, “алангле”.
Когато внимава за фигурата си поръчва пиле на грил и салата.
Не яде нишесте и скорбяла. Забранени храни за вечеря са картофи, ориз и паста.
Било му наредено да не добавя в ястията лук и чесън, за да нямат кралските особи лош дъх в устата.
Всеки ден Кралицата получава меню с по две предложения за всяко ястие. Тя зачертава това, което не иска. От време на време прави предложение за нещо извън менюто, най-често, когато има гост.
През 1993 година Макгрейди е преместен в Кенсингтън Палъс, за да работи за Принцеса Даяна. Там той готви 4 години. Менюто при Принцеса Даяна е съдържало предимно традиционна английска храна. Младите принцове обичали пиле, ориз и рибени кексчета. Те се хранили като типични английски деца, само, че им готвел професионален готвач.
След смъртта на Принцеса Даяна през 1997 г., той отказал работа за Принц Чарлз, защото решил да се премести в САЩ, където живее и до днес.
Написал е книга за работата си в двореца – Eating Royally.